Бюджетът на НЗОК за 2015 г. мина на първо четене

61458
Бюджетът на НЗОК за 2015 г. мина на първо четене
Снимка: БГНЕС

Народното събрание одобри бюджета на Националната здравноосигурителна каса за 2015 година на първо четене. Документът беше приет със 121 гласа „за”, 66 „против”, без въздържали се, информира агенция "Фокус".

Бюджетът на Националната здравноосигурителна каса /НЗОК/ за 2015 г. ще даде устойчивост и за първи път от много години насам Касата няма да генерира милиони преразход. Това заяви министърът на здравеопазването Петър Москов в парламента при представяне на документа.

3,15 млрд. лева иска НЗОК за догодина

Надзорният съвет на Здравноосигурителната каса прие проектобюджета й за 2015 година. Това каза пред журналисти председателят на Надзо...

Москов заяви, че се предвиждат мерки за финансовата стабилност и прогнозируемост на системата. Той добави, че е формирана работна група, която има амбицията към средата на следващата година да се направи анекс към националния рамков договор за 2015 г., така че някои дейности, които НЗОК финансира, да се извадят от болничната и да отидат в доболничната сфера, информира БТА.

Както всички знаем, управлява реформаторско правителство. Повтаря се – ще се правят сериозни реформи. Като един от най-големите говорители за реформи е здравният министър, но нищо не сме видели от него. Това заяви народният представител от БСП Лява България Мая Манолова от парламентарната трибуна при дебатите за бюджета на касата.

Тя добави: "За щастие, сега разполагаме с документ, който според мнозина е основен инструмент за здравеопазването – бюджета. Надяваме се в него да видим реформите, облечена в числа и политики, конкретни текстове. Само че реформата отсъства, реформата я няма, реформата липсва в бюджета на касата"

Според "червения" депутат числата в бюджета на касата са същите, каквито са били заложени в тазгодишния плюс актуализациите. „Текстовете на параграфите са едни и същи”, посочи тя, но добави, че има изключени по параграф десет. Тя определи текста не на ръба, а оттатък, защото ще лиши редица болници от възможностите да работят с касата и да откриват отделни отделения.

.Ако сравним бюджета за 2015 година с първоначалния за 2014 година, той е повече с 252 млн. лева. Това заяви управителят на Националната здравноосигурителна каса д-р Румяна Тодорова от парламентарната трибуна. Тя добави, че откакто е в системата на задължителното осигурване, това е първия бюджет с толкова голяма разлика.

Без проблем на второ четене в комисия за бюджета на НЗОК

Актуализацията на бюджета на Здравната каса мина без никакъв проблем на второ четене в Бюджетната комисия на парламента - точно както с...

Тодорова припомни, че бюджетът за 2014 година е започнал със 100 млн. лева повече, но със 110 млн. лева дефицит. „Спрямо реалното изпълнение за 2014 година, бюджета е със 110 млн. лева по-малко. В тази цифра има и около 100 млн. лева дефицит, така че ако си представим, че консервираме системата и я запазим така, както е работила тази година, я започваме с 50 млн. лева по-малко. Това показва аритметиката”, подчерта тя.

Какво е записано в документа

Общият размер на заложените приходи за здравноосигурителни вноски е 2 040 705 хил. лв. Размерът на приходите за 2015 г. за лицата, които се осигуряват за сметка на държавния бюджет, е на базата на информация от съответните компетентни институции и е в общ размер 978 279 хил. лв. В разчетите са включени и приходи от трансфер от централния бюджет за покриване на недостига от средства в размер 18 000 хил. лв. Размерът на приходи и доходи от собственост, приходи от глоби, санкции и наказателни лихви и други неданъчни приходи е на нивото на 2014 г.

В проекта за 2015 година са предвидени 2 695 080 хил. лв. разходи за здравноосигурителни плащания. Разпределението на средствата за здравноосигурителни плащания по основните видове медицинска помощ е, както следва: за здравноосигурителни плащания за първична извънболнична медицинска помощ (ПИМП) - планираните средства са в размер 178 000 хил. лв. и представляват 6,6% от общата сума на средствата за здравноосигурителни плащания; за здравноосигурителни плащания за специализирана извънболнична медицинска помощ (СИМП) - планираните средства са в размер 190 000 хил. лв. и представляват 7% от общата сума на средствата за здравноосигурителни плащания; за здравноосигурителни плащания за дентална помощ (ДП) са предвидени 120 000 хил. лв., което представлява 5% от общата сума на средствата за здравноосигурителни плащания; заложените средства за 2015 г. за тази дейност са на нивото на 2014 г.; за здравноосигурителни плащания за медико-диагностична дейност (МДД) са предвидени 70 000 хил. лв., което представлява 3% от общата сума на средствата за здравноосигурителни плащания; за лекарствени продукти, медицински изделия и диетични храни за домашно лечение на територията на страната са предвидени средства в размер на 544 164 хил. лв.

Проектът на ЗБНЗОК за 2015 г. е заложен с балансирано бюджетно салдо.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com