Броят на арестуваните за камиона с мъртви бежанци в Австрия е вече седем души

4551
Броят на арестуваните за камиона с мъртви бежанци в Австрия е вече седем души
Снимка: Getty Images/Guliver

Общият брой на арестуваните във връзка със задушените в камион в Австрия 71 бежанци, открити миналата седмица, достигна седем души. Австрийските власти съобщиха, че са арестували още двама, предаде France Press.

Единият от тях е задържан в България, а другия в Унгария, оповести Верена Щрнад, говорителка на прокуратурата на района, в който бе открит камионът.

В България е задържан заподозрян във връзка с мъртвите бежанци в Австрия

Един мъж е задържан в България заради случая с откритите  мъртви 71 бежанци в камион в Австрия, съобщи БНР, позовавайки се на изто...

Повече подробности за тези два ареста не се дават. Не се посочва и националността на новите задържани. По информацията на БНР новите двама задържани също са българи.

Още в петък в Унгария бяха задържани четирима, от които трима българи. Полицията смята, че те са изпълнители на по-ниско ниво в няколко банди, които печелят солидни суми от имигранти, помагайки им да стигнат до Европа.

Четиримата задържани от унгарската полиция ще останат в ареста до 29 септември. Германското издание Spiegel информира, че тримата българи са Методи Г. на 29 години, Цветан Т. на 32 и Касим С. на 50 години. Методи, който е от Лом, е бил в полезрението на германските служби за сигурност от няколко години насам. Мъжът е бил задържан във връзка с разследвания на криминални престъпления, сред които трафик на хора.

"Митко не е направил милиони, бизнесът му е с коли", каза жена, представяща се за роднина на 29-годишния Методи. Тя е сред последните, видели Методи и останалите българи преди ареста им, съобщава bTV.

Къде в Европа се строят огради по границите?

Европа е континент, който, поради демократичните устои и по-добрите условия за живот в него, винаги е бил привлекателен за нелегални им...

"Невинен съм, мамо, нещата стоят много зле." Е това ми е казал. Вчера ми се обади пак", заявява пред телевизията майката на арестувания българин. Докато бил в Лом, синът й превозвал хора в чужбина: "Хора да работят там. Всяка седмица отиват (...) на екскурзия, екскурзовод. Разбирате ли какво е екскурзовод?"

В България Методи също е осъден на пробация заради шофиране без книжка и глоби за пътни нарушения. Заради пътуванията си обаче пропуснал подпис. Семейството на мъжа също живее в Лом. Съпругата му е убедена, че е жертва на недоразумение. На свои приятели Методи казал, че ще търси работа в Германия или Италия, за да плати глобите си в България.

В условията на засилен миграционен натиск към Европа, противодействието на каналджийството е ключов приоритет за всички държави-членки на ЕС. Ръководството на МВР ежедневно следи ситуацията и анализира тенденциите в рамките на специализиран оперативен щаб към министъра на вътрешните работи Румяна Бъчварова, съобщиха от МВР.

Според последните данни от статистиката на МВР, задържаните за съпричастност към противоправно превеждане са общо 243 за първото полугодие на 2015 г. От тях 84 са български граждани, 159 са чужденци. От задържаните в тези първи шест месеца като обвиняеми са били привлечени 137 души.

Бъчварова: Нищо не пречи бежанският поток да се насочи към България

В момента могат да дойдат хора от всички страни, но основният поток е през зелена граница с Турция. Следим много внимателно границите с...

Поради зачестяването на явлението „каналджийство“ през последните месеци и неговия трансграничен характер, МВР продължава да разширява международното оперативно сътрудничество с партньорските служби от ЕС и от останалите страни, а така също с Интерпол, Европол, Фронтекс и др, съобщават още от полицията.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com