Борисов: БАН да тълкува "добросъседството с Македония"

13819

БАН ще анализира отношенията на България с Македония. Това стана ясно от думите на премиера Бойко Борисов в началото на днешното заседание на кабинета, съобщи БГНЕС.

Борисов обясни, че БАН ще трябва да подготви материал за това как точно да се тълкува "добросъседството с Македония". Освен това председателят на БАН отсега нататък ще присъства на всички заседание на Министерски съвет.

Преди заседанието на кабинета премиерът проведе работна среща с ректорите на някои от водещите университети в страната и с председателя на БАН акад. Стефан Воденичаров. Всички те останаха и в началото на днешното заседание на кабинета, за да се убедят с очите си, че министрите ще приемат решение, според което от 2014 година ще има оперативната програма за наука и образование за интелигентен растеж.

"Всички обявяваме образованието, науката и иновациите за приоритет, но парите по европейските програми не са в тази сфера", заяви премиерът Бойко Борисов минути преди Министерски съвет да приеме решението за новата оперативна програма. От своя страна председателят на БАН академик Стефан Воденичаров подчерта, че "българската наука през последните 20 години не е получавала такава подкрепа, каквато получава днес".

Всички в тигана!

Бойко Борисов ще става все по-истеричен, войнстващ, опулен. Станишев тайно ще тъкми следизборни коалиции. “България на граждани...

"Повярвайте, че българските учени в скоро време ще ви зарадват с добри резултати", обърна се той към министрите и премиера. Ректорът на СУ "Св. Климент Охридски" проф. Иван Илчев пък изрази надежда, че след приемането на това решение, през 2020 година вече ще имаме български университет сред първите 500 в света.

Водещо ведомство по нея ще бъде Министерството на образованието, младежта и науката. Основната цел на новата оперативна програма е постигането на интелигентен растеж чрез повишаване качеството на научните изследвания и образованието. С реализирането й конкретни резултати се очакват в рамките на пет приоритета – на научните изследвания и технологичното развитие, на връзката между образованието, бизнеса и трудовата заетост, образованието като фактор за социално приобщаване, образованието и ученето през целия живот, подобряване на образователната инфраструктура.

Редактор: Е. Гигова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com