Борбата с последиците от дъждовете продължава

16761
Борбата с последиците от дъждовете продължава
Снимка: БГНЕС

Битката с продължаващите порои продължава. Пожарникари и спасители продължават да работят в районите, където се изляха проливни дъждове, предаде БГНЕС.

В област Враца се вследствие повишеното ниво на река Огоста се очаква повишаване на водните количества в района на селата Търнава, Алтимир, Галиче, Липница, Хърлец и град Мизия. На отделни места в резултат на локални поройни валежи и повишената почвена влага, има вероятност за рязко повишаване на речните нива и внезапни наводнения, както и за активизиране на свлачищни зони, предупреждават от МВР.

Умоляват се жителите в посочените райони да бъдат с повишено внимание, да изпълняват разпорежданията на органите на реда и изпълнителната власт. При необходимост от евакуация и от извършване на спасителни дейности, да подават сигнали на телефон 112.

От началото на деня до 18 часа служителите на ГД "Пожарна безопасност и защита на населението" са реагирали на 96 сигнала за произшествия, от които 21 пожара и 69 спасителни дейности.

В областите Видин, Монтана и Враца обстановката е усложнена вследствие на падналите интензивни валежи.

В софийска област се отводняват избени помещения. В Своге е проведена спасителна операция на двама граждани, останали на образувал се остров Лакатник/Елисейна. Евакуирани са 8 души като 15 отказват да се евакуират в село Батулия.

Особено тежко е състоянието във Враца. Там е наводнен пътят между селата Хайредин и Крива бара. Има много наводнени къщи в Бяла Слатина. Изпратена е спасителна лодка за спасяване на застрашени хора. Свикан е Областният кризисен щаб. Към 18:30 часа сигналите за наводнени къщи и обществени сгради са над 150. Продължава отводняването в селата с. Оходен, с. Баница с. Бели извор с. Голямо Пещене, с. Мраморен, с. Чирен, с. Лиляче, с. Горно Пещене.

В Монтанско до момента са получени 15 сигнала за отводняване. На място има два екипа на пожарната служба с петима служители, които отводняват жилищни сгради. Продължава да е затворен пътят за с. Бели Брод. Екип от спасители отстранява паднало дърво на моста в засегнатия участък. Отводнени са адреси в Монтана, с. Замфирово, с. Лехчево, с. Георги Дамяново, с. Горно Озирово.

В Асеновград продалжава да вали проливен дъжд, получени са около 10 сигнала за наводнени частни домове и къщи, участъци от пътните платна.

Във Видин са получени 32 сигнала за наводнени мазета и приземни етажи. Служителите на пожарната служба в момента участват в ликвидирането на последиците от 6 произшествия. Няма данни за застрашени и бедстващи хора.

Главният изпускателен кран на язовир Скомля е отворен и водата преминава свободно през преливника. На място в село Скомля има екипи на пожарната служба. Пълнят чували с пясък и се надгражда язовирната стена. Населението, попадащо в заливната зона на язовира, е предупредено за опасността и при необходимост ще бъде изведено и евакуирано. Нивото на водата в язовира в последния час е започнало да спада.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com