Бомба в Бостън избухна на крачка от българка

14313
Бомба в Бостън избухна на крачка от българка

Българка е била на метри от мястото на експлозиите в Бостън и се е отървала по чудо.

Милена Пенева е завършила висше образование в САЩ и работи в компания, чиито офиси са точно над мястото на единия взрив, разказа тя по Би Ти Ви. Час преди гърмежите е била на улицата, след това се качила в офиса.

Три са жертвите при експлозиите в Бостън

Най-малко трима души са загинали, а повече от 100 са ранени при двете силни експлозии, които избухнаха близо до финиш линията на Бостън...

Така на практика единият взрив избухнал точно под нея. "Чуха се две експлозии, едната по-силна, друга по-слаба", разказа тя. Милена и колегите й били евукаирани по най-бързия начин.

Друг наш сънародник се разминал по чудо от сигурна смърт. Една от бомбите избухнала на метри зад колата му, разказа пред БНТ Виолета Желязкова от Българския културен център в Бостън.

Желязкова уточни, че й се обадили от консулството: "Разказаха ми за този българин. Участвал в маратона. След като финиширал, отишъл до колата, защото забравил нещо. Бомбата избухнала зад гърба му."

Няма данни за пострадали български граждани в резултат на експлозиите в Бостън, съобщи Министерството на външните работи на страницата си във Facebook. Българското посолство във Вашингтон и генералното консулство в Ню Йорк са в контакт с американските власти и организации на българите. МВнР препоръчва на българите, пребиваващи в Бостън, стриктно да спазват указанията на местните власти.

Властите в САЩ издирват чернокож мъж заради атентата в Бостън

Един от предполагаемите атентатори и свързано лице с атентатите на маратона в Бостън вероятно е чернокож. Това стана ясно след съобщени...

В маратона тази година са участвали към 28 000 души. Броят на жертвите при експлозиите е най-малко 3 души, ранените са поне 144, съобщи Си Ен Ен. Сред загиналите е и момче на 9 години.

Не се потвърди и информацията за трети взрив в библиотеката "Кенеди". Там ставало дума по-скоро за пожар, увери полицията.

„Към дадения момент нямаме заподозрени, само хора, които се разпитват. Ние ще преобърнем всеки камък, за да намерим този, който го е направил", заяви комисар Ед Дейвис от бостънската полиция. Той призова гражданите да помогнат в разследването, като съобщат на властите всякаква подозрителна информация, достигнала до тях.

Експертите по взривни устройства отбелязват, че бомбите използвани от атентаторите около финала на 117-тия Бостънски маратон са със слаба мощност. При тяхното изработване са използвани вещества с лошо качество. По тези признаци може да се съди, че устройствата са били самоделни, а извършителите не са се стремяли към голям брой жертви, коментират експерти.

Кристина Димитрова и Орлин Горанов в Бостън по време на атентата

Известните български певци Кристина Димитрова и Орлин Горанов се оказаха в Бостън в деня на атентата и преживяха ужаса след терористичн...

В кратко изявление след експлозиите на маратона в Бостън президентът на САЩ Барак Обама съобщи, че е наредил федералната администрация да засили сигурността в цялата страна.

В Белия дом той добави: „Засега не знаем кой го е извършил или защо и хората не бива да прибързват със заключенията преди да разполагаме с всички факти."

Обама подчерта: „Не се съмнявайте - ще стигнем до дъното и ще открием кои го сториха и ще разберем защо са го сторили."

Представител на Белия дом обясни веднага след изявлението, че случилото се в Бостън ще се третира като акт на тероризъм. Следствието обаче ще провери дали експлозиите са дело на терористична групировка - чуждестранна или американска.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Общество