Бойко: Руският иск е вероломно нападение

7435
Бойко: Руският иск е вероломно нападение

Руският иск за 1 млрд. евро за АЕЦ "Белене" е вероломно нападение. Това е заявил Бойко Борисов на заседанието на Министерския съвет, разкрива „Стандарт”. Премиерът бил много ядосан на изненадващия ход на "Атомстройекспорт", която увеличи претенциите към Националната електрическа компания заради спрения строеж на Втора атомна.

"Това минава границите", скочил премиерът, след като енергийният министър Делян Добрев докладвал за казуса. Борисов веднага спешил Добрев да търси шефа на "Росатом" Сергей Кириенко.

"Звъниш и обясняваш какво е положението", наредил му премиерът. А на правосъдната министърка Диана Ковачева поръчал да се обади на обвинител номер 1 Борис Велчев, за да види какво става с проверката на прокуратурата за злоупотребите при строежа на „Белене”.

Според изданието руският президент Владимир Путин ще направи еднодневно посещение в България на 9 ноември. Той ще се срещне с българския си колега Росен Плевнелиев и с премиера Бойко Борисов.

На четири очи Путин и Борисов ще трябва да изчистят противоречията за "Южен поток", допълва изданието. Българският енергиен холдинг ще вземе решение по проекта до 15 ноември. България обаче не е съгласна с искането на "Газпром" да включи в съвместното дружество и транзитния газопровод, който е собственост на "Булгартрансгаз".

Причината е, че така руският монополист ще сложи ръка върху националната ни компания. На срещата в София трябва да се решат и проблемите около проекта "Белене", както и условията за бъдещите доставки на природен газ.

Редактор: Георги Иванов

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com