Божидар Димитров помоли Москов да не изследва водата на Плиска

5948
Божидар Димитров помоли Москов да не изследва водата на Плиска
Снимка: БГНЕС

Напръсках Бойко Борисов за здраве с водата от Плиска, това е старинен български обичай, нищо необичайно не е станало. Това каза в студиото на Нова телевизия Божидар Димитров.

Той заяви, че е огорчен от появилите се в медиите материали за извора в Плиска и ги определи като „проява на интелектуална недостатъчност”.

Множество желаещи да си налеят от "свещената вода" от Плиска

Наплив от желаещи да си пълнят вода от Свещения кладенец в старопрестолна Плиска, отчита Регионалният исторически музей в Шумен, предад...

"Не е правено истинско изследване на водата, тепърва предстои. Кладенецът трябва да се изчисти и водата да се пречисти”, каза още професорът.

Димитров се обърна в ефир директно към Бойко Борисов с молба да забрани на министър Петър Москов да се изследва водата сега, тъй като в кладенеца работят хора и замърсяват всичко.

Според него, водата в Плиска е обявена за свещена още по времето на цар Борис Кръстител, защото е вероятно царят да е получил кръщението си именно там.

"Калин Янакиев ме обяви за езичник, а аз съм построил няколко православни църкви. Той е стар марксист-ленинист и е невежа в историята”, каза още Димитров.

Свещената вода от Плиска е опасна

Водата от т.нар. Свещен кладенец в Голямата базилика в Плиска е опасна за здравето. В нея е открито съдържание на нитрати два пъти на...

Той посочи за пример БНТ и как там са обърнали внимание на други, по-важни открития в Плиска - Спортната арена в старата българска столица.

Димитров добави и, че "поне част от парите на банката (бел. ред. - Корпоративна търговска банка) са отишли за нещо добро". Историкът каза това заради лика на банкера, който също се намеси в "чудото".

Може пък наистина да лекува водата, кой знае, каза професорът. Имало е такъв период в нашата журналистика - когато писаното във вестниците е било вярно, добави Димитров. И уточни, че все пак имало и вестници, в които пишело, че не трябвало да се пие от водата.

За финал историкът посочи, че в България винаги търсим първо лошата новина.

Сензация край Плиска

При разкопките на Свещения кладенец в Голямата базилика в Плиска, археологът проф. Павел Георгиев е открил, непосредствено под купола н...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com