Божидар Димитров: Долу гащите на Прометей!

25540
Божидар Димитров: Долу гащите на Прометей!

С голямо огорчение научих, че е нанесен сериозен удар върху античната македонска национална идентичност, като недобросъвестни лица са поставили бронзови гащи на статуята на античния македонски герой Прометей. Това каза историкът проф. Божидар Димитров, директор на Националния исторически музей, по повод дискусията около статуята на Прометей в Скопие, предаде Фокус.

Античните герои, както е известно, са изобразявани голи, включително – и македонските. Затова поставянето на бронзови гащи трябва да се смята за сериозно посегателство върху македонската национална идентичност, каза Божидар Димитров.

30-метрова Майка Тереза в Скопие

30-метров паметник на Майка Тереза ще бъде издигнат в центъра на Скопие, пише днес македонският вестник “Дневник”, цитиран...

„Като приятели и съседи на Македония, смятаме, че не е нормално – македонска идентичност с гащи. Македонците, както е известно, винаги са ходили без гащи, което, за съжаление, ги е правило обект на чести посегателства върху македонската национална чест. Поради това те са създали и първия в света Закон за защита на македонската национална чест, по който са осъдени много българи след 1945 година. Затова предлагам – гащите на Прометей да бъдат смъкнати и неговото македонско достойнство, дори и да е малко (каквото подозирам, че е), да засияе с пълния си блясък и красота”, каза Божидар Димитров.

Той призова да не се повтаря грешката с лъвовете на моста „Гоце Делчев” в Скопие, където въпросът беше решен, като изцяло им бяха махнати детеродните органи. „Това породи сериозни съмнения за произхода на македонския лъв”, каза Божидар Димитров.

Дано албанците в Македония не последват този неприятен пример и не съблекат статуята на Скендербег в Община Чаир, коментира още той.

Скопие представи "Македонски приказки за Филип и Александър"

В Скопие представиха "Македонски приказки за Филип и Александър", съобщиха местни медии. "Македонски приказки за Филип и Александър", ...

Редактор: Ая Косарова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com