Божидар Данев: Еднодневните договори ще помогнат за либерализацията на трудовия пазар

4781
Божидар Данев: Еднодневните договори ще помогнат за либерализацията на трудовия пазар
Снимка: БГНЕС

Предлаганите промени в трудовото законодателство и по-специално възможността да се сключват еднодневни трудови договори, ще помогне за либерализацията на пазара. Това каза пред БНР председателят на Българската стопанска камара (БСК) Божидар Данев.

Промени в трудовото законодателство дават шанс работното време да стане по-гъвкаво. Най-коментираната промяна, която вчера оповести Ивайло Калфин, е възможността да се сключват еднодневни трудови договори.

Данев предрича ръст на икономиката догодина

Отминаващата 2014 г. бе много тежка за българската икономика, но все пак за догодина има поводи за оптимизъм. Това заяви председателят ...

Според него въздействието на тази мярка ще бъде в няколко посоки. "Това ще бъде, на първо място, битка със сивия сектор, тъй като голяма част от работодателите и от работниците не желаеха да бъдат назначавани, защото това прекъсваше техния срок за получаване на социални помощи и помощи за безработица", каза Данев.

"Второто е, че работодателят има възможност да пробва в активна работа новия нает работник, дори и за кратко. Дори и за 48 часа може да бъде назначен по тази система и евентуално да му предложи постоянен договор, а не да тръгва по сложната процедура да се освобождава от този работник и да прекъсва неговия трудов договор", обясни председателят на БСК.

По думите му освен това, тази мярка е изключително важна за хората с ниска квалификация, особено наемане на работници за сезонна работа, работа с неквалифициран труд.

Божидар Данев е на мнение, че с предлаганата промяна ще изсветлее икономиката и ще се даде възможност и за повишаване на заетостта в страната.

Предвижда се затвор за работодател при смъртен случай на работник без договор

Подготвят изменения в Наказателния кодекс, които са разработени от социалното и правосъдното министерство. Те предвиждат затвор за ра...

Според предлаганите промени в трудовото законодателство трудовите договори ще съдържат данни за място на работа, наименование на длъжността, размер на трудовото възнаграждение, времетраене на работата, посочи още той. Стажът няма да се признава за трудов, но ще се признава за осигурителен стаж.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com