Близо 600 души се борят с градушките у нас, трябват още 165

5698
Близо 600 души се борят с градушките у нас, трябват още 165
Снимка: БГНЕС

За да работи Изпълнителна агенция "Борба с градушките" по стандартите за изпълнение на държавната политика за опазване и превенция от неблагоприятни природни явления, е необходим персонал от минимум 758 души. По сега действащия Устройствен правилник работят 593 работници и служители, което означава, че са нужни още 165 служители, за които държавата не плаща.

Сега работещите и служителите в агенцията се готвят за протест. Те настояват отговорните институции да си свършат работата и да намерят адекватно решение на проблема с числеността на персонала, агонията с работните заплати и условия на труд, заявяват председателите на Браншов синдикален съвет ФНСЗ-КНСБ, предаде БГНЕС.

Социалното напрежение в структурите на ИА "Борба с градушките" не спада вече четвърти месец и продължава и през активния сезон.

Те започват символична протестна акция на 29, 30 и 31 юли 2015г. във всички командни пунктове и прилежащите 200 ракетни площадки в областите Пловдив, Стара Загора, Сливен, Пазарджик, Видин, Монтана, Враца и Плевен.

След поредицата декларации, изпратени до министъра и изпълнителния директор, след проведени срещи между синдикатите и изпълнителната власт и ред обещания за търсене на решения за проблемите с унизително ниските заплати и "военновременни" условия на труд, работещите изпратиха протестна нота до народните представители и изпълнителната власт с предупреждение за предприемане на протестни действия по региони.

Над 300 ракети са изстреляни към градоносни облаци над страната само за два дни

Над 300 ракети са били изстреляни към градоносни облаци над страната през изминалите две денонощия, съобщиха от пресслужбата на Министе...

За да работи системата на агенцията ефективно и качествено, останалите работници и служители поемат тази финансова тежест чрез своите минимални работни заплати. За всеки е ясно – с парите за 593 работещи и служители се издържат необходимите за работата 758 работещи, подчертават протестиращите.

ИА "Борба с градушките" не може да извърши съкращение на длъжности съгласно определените щатни бройки в Устройствения правилник, като в същото време се запази броя на Регионалните дирекции и ракетни площадки, т.е. като се запази площта на защитаваната територия. Работещите в системата на Агенцията искат отговорните институции да уредят нормативно необходимия брой численост, така че да съответства на вменени задължения и да осигури обема и качеството на извършваната дейност. Решаването на този въпрос ще доведе и до увеличение на унизително ниските работни заплати и на осигуряване на нормални условия на труд на работните места.

В средата на юни директорът на Агенцията за борба с градушките Николай Николов съобщи, че агенцията вече не разполага с пари за противоградови ракети. "Ние сме взели еднократно 5 700 ракети и преди да заплатим това количество няма да е възможно да вземем други", обясни тогава Николов.

Припомняме, че лятото на миналата година градушка в София предизвика големи щети на имущество и автомобили. Тогава се повдигна въпросът за липсата на адекватна реакция от страна на Агенцията "Борба с градушките".

 

Има вероятност за градушка в София

По информация на Агенцията за борба с градушките се очакват обилни валежи над София, като има вероятност и за градушка. Очаква се вал...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com