Бизнесът излиза на протест заради таксата към обществото, няма да е символичен

5703
Бизнесът излиза на протест заради таксата към обществото, няма да е символичен
Снимка: Getty Images/Guliver

Имаме оглушително мълчание от страна на Обществения съвет, който се създаде, както и в Парламента се прие един закон, който влошава в някои аспекти ситуацията, не бяха изпълнени и редица поети ангажименти. Всичко това ще доведе до недопустим скок в цената на електроенергията, която индустрията нито може, нито иска да понася. Това каза пред БНР Васил Велев, председател на управителния съвет на Асоциацията на индустриалния капитал. Той коментира предстоящият протест на бизнеса на 29 юли (сряда), който отново ще бъде срещу запазването на добавката "задължение към обществото".

"Този скок е в резултат на узаконения грабеж, на продължаващите кражби в енергийната ни система, в резултат на безхаберието и ние излизаме на протест. Този път няма да е символичен край работните места и в заводите, а с митинг-шествие във всички големи градове, включително в столицата", каза Велев.

Най-голямото потребление на дизелово гориво било в селското стопанство

Най-голямото потребление на дизелово гориво е в селското стопанство – около 250-300 милиона литра. Това каза пред БНР Васил ...

 В края на юни се реши създаването на Обществен съвет с представители на бизнеса и синдикатите, който да наблюдава реформата в енергетиката. Вицепремиерът Томислав Дончев тогава заяви, че е постигната обща позиция цената на електроенергията за бизнеса да не се повишава.

Велев поясни, че протестите ще се проведат пред областните оправи и общинските оправи в необластните градове. В столицата шествието ще се насочи към Министерски съвет, Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) и Парламента. Очаква се хиляди да излязат по улиците, а на днес да бъде обявено, че синдикатите не само ще подкрепят протеста, но и ще се включат в него.

Това ще бъде един общ протест, с общи искания от различни гледни точки за неувеличаване цената на енергията и за реформи в сектора, допълни Васил Велев.

Ако протестът не е достатъчно ефективен, лидерите на шестте организации, четирите работодателски и двете синдикални, ще се съберат на 30 юли на съвместна пресконференция, на която ще бъдат съобщени следващите мерки, които ще бъдат предприети в защита на исканията на бизнеса.

Работодателите призоваха бизнеса отново да протестира срещу цената на тока

Четирите работодателски организации у нас - АИКБ, БСК, КРИБ и БТПП - призоваха бизнеса да излезе на нов национален протест на 29 юли. П...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com