Бивш шеф на КАТ: Хората трябва да знаят, че има контрол

6207
Бивш шеф на КАТ: Хората трябва да знаят, че има контрол

"Мярката, която позволява на пътните полицаи да спират по своя преценка нарушителите на Закона за движение по пътищата, е приведена в изпълнение в последните дни". Това каза в интервю за „Фокус” експертът по пътна безопасност и бивш шеф на КАТ комисар Алекси Стратиев по повод връщането на правомощието на пътните полицаи да спират за нарушения по своя преценка.

На въпрос, защо мярката е влязла в сила на 24 юли, а се съобщава едва сега, той обясни,че на практика на тази дата е разписана заповедта от министъра на вътрешните работи – Румяна Бъчварова. По думите му свеждането на заповедта на вътрешния министър до всички поделения изисква техническо време.

Полицаи могат отново да спират коли за проверка

Пътните полицаи отново могат да спират по своя преценка на пътя и без заснемане на проверката. В началото на годината, с цел предодвра...

„Обществото би трябвало да знае, че органите на „Пътна полиция ” контролират движението. Хората трябва да знаят, че има контрол, а колкото повече е осъществяван той - това гарантира безопасността на пътя”, категоричен бе Стратиев.

Експертът подчерта, че хората, които спазват всички правила за движение на пътя не трябва да се притесняват от проверките на пътните полицаи. Точно тези хора, които спазват всички правила за движение на пътя трябва да бъдат изключително щастливи, защото всички промени, които касаят контрола - тях не ги засягат.

„Въпросът тук е, че подобна форма с оборудване на автомобили с камери и микрофони в другите страни няма”, коментира Стратиев. Той поясни, че там изцяло се разчита на контрола на мобилните и стационарните камери.

„Тези, които спазват правилата за движение по пътищата трябва да са доволни, защото това гарантира тяхната безопасност, за разлика от онези, които ги нарушават”, каза още експертът.

От КАТ ще снимат с камери кой няма "Гражданска отговорност"

Камерите на КАТ вече ще следят и за "Гражданска отговорност", а на водачите без застраховка ще се издава електронен фиш. Това предвижда...

„Освен камерите в автомобилите, трябва все повече да се разширява мрежата на стационарните камери. В редица държави има установени хиляди камери, а при нас те са едва 25 на брой”, допълни Алекси Стратиев.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com