Бездомни животни няма да се евтаназират, успокоява зам.-министър

24337
Бездомни животни няма да се евтаназират, успокоява зам.-министър
Снимка: Getty Images

Категорично не се предвижда евтаназия на бездомни животни. Това заяви пред журналисти зам.-министърът на земеделието и храните Цветан Димитров.

Той проведе среща с протестиращи защитници на животните, които се обявиха против готвени промени в Закона за защита на животните. Те поискаха оставката на заместник-министъра.

Геномът на котките може да разкрие тайни за наследствените болести при човека

Геномът на котките почти не се е изменил през последните 5000 години. Неговото изследване може да допринесе за по-добро опознаване на н...

"Със защитниците на животните уточнихме, че Министерство на земеделието и храните (МЗХ) не е нарушило законодателството. Някой беше дезинформиран. До края на следващата седмици всички предложения, които неправителствените организации за защита на животните имат, ще бъдат предоставени на МЗХ за разглеждане", каза заместник-министърът.

В един период чипирането на котки трябва да се случи и у нас. Предстои да се решава, коментира Димитров. Той обясни, че според него е редно да се правят ваксини на котки, които вече са чипирани. Въпреки това няма да се налага на възрастните и социално слабите хора задължително до чипират котките си, информира БГНЕС.

Един от протестиращите пред МЗХ Владимир Василев от Фондация "Афа България" заяви, че Законът за защита на животните е приет през 2007 г. и е един от най-модерните закони от този тип, според становище на ЕК. Предвижданите промени ще върнат нещата назад в не добра посока.

Най-основното нещо в промените е нарушаването на философията на закона за справяне с популация на бездомни животни по метода "кастрирай и върни". Ако тази философия бъде нарушена, всичко се обръща с главата надолу и ще има разрастване на популация. В предвижданите промени се дава възможност граждани да изразят становище дали дадено животни, взето за кастрирани може да се върне там или не. Ако животното не се върне вече кастрирано, за да си пази района, той става екологична ниша за поява на фертилни животни, смята Василев.

Изложба на редки породи котки за първи път у нас

За първи път любители на котки в България ще могат да видят на живо дългокрак манчкин с клепнали уши. Рядката порода ще бъде показана н...

Промените предвиждат и чипиране на домашни и бездомни котки, което, според него е практически трудно осъществимо. Според представиделя на фондация "Афа България" независимо, че в сегашния закон има разпоредба за чипиране на кучета, контролът по тази дейност не е достатъчно добър. Измисля се промяна, която отваря пазарна ниша за производители на чипове и ветеринарни кабинети, каза Василев. Той заключи, че това е възможност за облагодетелстване на "обръчи от фирми".

От своя страна Аксиния Боснева от Фондация "Афа България" изрази несъгласие, че организациите за защита на животните в България, които са около 30, са били лишени да участват в работната група, съставила промените в закона. Те ни прескочиха и не ни уведомиха, че са решили да си правят промени, които запълват търговски ниши, а са без смисъл, каза тя.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com