Бетонираха плажа на къмпинг "Юг", алармират от сдружението "Да запазим Корал" (СНИМКИ)

14793
Бетонираха плажа на къмпинг "Юг", алармират от сдружението "Да запазим Корал" (СНИМКИ)

Едно от последните незастроени кътчета по българското Черноморие беше залято с бетон в седмицата преди Великден. Къмпингът "Юг", в северната част на залива "Корал", стана жертва на грандоманския проект на инвеститора ИФ "Фаворит", който има издадено разрешително от община Царево за изграждането на вилно селище от 16 къщи с площ над 1200 кв м. Това пишат в писмо до Actualno.com от сдружението "Да запазим Корал" и прилагат фотоси от мястото.

МОСВ временно спира строителството в къмпинг "Корал"

Със заповед на министъра на околната среда и водите Светлана Жекова се спират строителството и монтажните работи на „Ибердрола ...

"Снимките от започналия строеж не оставят никакво съмнение, че строителството се извършва на самия плаж, който иначе е публична държавна собственост и в нарушение на Закона за устройство на Черноморското крайбрежие. Според самите инвеститори, първите къщи ще бъдат завършени преди началото на летния сезон, пише още Смилен Смиленов. - Целият залив "Корал" е известен с това, че плажът му е дюни и по този начин е защитена територия. За инвеститорите това явно няма никакво значение".

От сдружението "Да запазим Корал" вече са подали жалба до министъра на регионалното развитие Лиляна Павлова, до главния прокурор Сотир Цацаров и писма до Цецка Цачева, до премиера Бойко Борисов и до президента Росен Плевналиев. С тях те настояват да се отмени разрешителното за строеж на вилното селище в къмпинг "Юг", по подобие на отменените вече разрешителни за плажа "Корал". Групата иска и разследване за начина, по който е придобита земята на къмпинг "Юг", както и подвеждане под отговорност на лицата, които са издали разрешително за строеж на самия плаж.

МРР сигнализира главния прокурор за строежи до плажа "Корал"

Вицепремиерът на икономиката и министър на регионалното развитие и инвестиционното проектиране Екатерина Захариева е сезирала главния п...

Къмпинг "Юг" е част от "Корал" и той е тестът за това дали в България през 2015 г. е възможно беззаконието да бъде узаконено, се казва в писмото на "Да спасим Корал". Теренът на къмпинг "Юг", макар в директна близост до морето и би трябвало да е изключителна държавна собственост, се оказва частна собственост след мъглива сделка чрез масова приватизация. През 2012 г. главният архитект на Царево издава строително разрешение за вилно селище с РЗП 1 173,00 кв.м. с адрес на обекта ПИ с идентификатор 44094.503.3, с. Лозенец, общ. Царево. С това на практика се дава зелена светлина за пълното бетониране на къмпинга и дюните на плажа, обясняват от сдружението.

В седмицата преди Великден се опитахме да "издирим" т.нар. публични специализирани карти на дюните, за които обществото беше уведомено, че са публични и че са приети и одобрени през октомври 2014 г. След разговор с Агенцията по кадастър се оказа, че никой в тази държава не може да ни предостави тези публични карти, защото "още няма регламент за тях"..., пишат от "Да запазим Корал".

Природозащитници скочиха срещу строеж на вилно селище при къмпинг Юг

Писна ни от мутри с големите си пари да ни отнемат местата, където почиваме. Това заявяват "група граждани", които не искат застрояване...

"Платени от нашите данъци, тези карти удобно се крият от очите на обществото, а междувременно корумпирани общини издават или вече са издали незаконни строителни разрешения върху същите тези защитени дюни от картите и изключително малката останала незастроена част от крайбрежието ни, е на път завинаги да бъде бетонирана и да изчезне, алармират още от Сдружението. - Безлюден бетон на морето и унищожена природа ли ще показваме на туристите, г-н Борисов, за да ги върнем?".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com