Почина един от бащите на контрацептивното хапче

20006
Почина един от бащите на контрацептивното хапче
Снимка: Chemical Heritage Foundation

Проф. Карл Джераси - известен в цял свят като създател на хапчето антибебе, е починал на 30 януари вечерта от рак в болница Сан Франциско.

"Скръбната вест ни бе съобщена от близките на 91-годишния учен, които бяха неотлъчно край него до последния миг от живота му", заяви председателят на Израелско-Българския институт д-р Невен Енчев. Професорът беше член на борда на директорите на института.

Карл Джераси е роден във Виена на 29 октомври 1923 г. Баща му Самуел Джераси е българин, известен кожен лекар в София. Детските си години прекарва в България. Когато бъдещият учен е на 5 г., родителите му се разделят и той заминава с майка си за Виена. Той се връща у нас през 1938 г., за да се спаси от нацистите. Учи в Американския колеж в София.

На 16-годишна възраст Джераси заминава за САЩ с българския си паспорт, където избира пътя на учен химик. Наричат го баща на хапчето антибебе, но той винаги е отбелязвал: „Бяхме екип, а това не е хапче против бебета, а против аборти.“

Жените на противозачатъчни харесват женствени мъже

Жените, които приемат противозачатъчни хапчета в действителност предпочитат мъже с по-женствен външен вид, тъй като на подсъзнателно ни...

Неотдавна проучване за най-революционните открития в медицината, организирано от British Medical Journal, включи и първото перорално противозачатъчно средство.

През 1951 г. Джераси участва в синтезирането на progestin norethindrone, който за разлика от прогестерона е ефикасен, когато се приема през устата, и е по-силен от него. Откритието впоследствие му позволява да разработи първото контарацептивно хапче в сътрудничество с американските фармаколози Грегъри Пинкъс и Джон Рок, информира БТА.

Между откритията на професора по химия е и кортизонът.

Знаменитият учен е обявен от London Times за една от 30-те най-велики личности на миналото хилядолетие редом с гениалните Шекспир, Нютон, Дарвин, Айнщайн и Коперник. Номиниран е за Нобелова награда заради откриването на хапчето Антибебе, но през 1968 г. под натиска на Ватикана е отхвърлен от комитета за наградите.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com