Банско отново става столица на джаза

13237
Банско отново става столица на джаза

През август Банско отново ще бъде столица на джаза. От основаването си през 1998 г. международният фестивал "Банско джаз фест", утвърдил се като най-големия летен музикален форум в България, се провежда винаги от 8 до 13 август, съобщиха организаторите и домакините от община Банско.

По традиция в програмата присъстват стилове и групи, представящи почти всички направления в жанра. Вечерните концерти от 19 ч. събират многохилядна публика пред откритата сцена в центъра на Банско - площад "Никола Вапцаров". През цялата фестивална седмица джаз звучи и през деня от различни камерни сцени, разположени в големи курортни комплекси и ресторанти. Няколко са основните линии в програмата, които присъстват всяка година, поясниха организаторите. От една страна - представяне на историческите корени на джаза, стандарти, блус, би-боп, суинг, диксиленд.

Лятна киномания под звездите в Банско

Тази вечер в Банско, започва четвъртото поредно издание на "Лятната киномания под звездите". Прожекциите ще продължат четири вечери д...

От друга - съвременното лице на "свободната музика". Макар и със съвършено различен характер, етно-стиловете също имат запазено място в афиша на събитието. През годините в Банско са свирили повече от двадесет биг бенда, припомнят домакините на феста. Ценителите на джаза могат да използват ваканцията си в Банско, като се насладят на богатството от музеи, църкви, културни и археологически паметници, природни забележителности, СПА центрове, допълват те. Банско и регионът предлагат прекрасни условия за летен туризъм и планински приключения.

Предфестивалната програма на тазгодишното 17-о поред издание на "Банско джаз фест" ще предложи на 6 и на 7 август клавирни концерти на пианиста Александър Хинчев и на проф. Йовчо Крушев в читалище "Никола Вапцаров". На 8 август на откриването на фестивала първи на сцената на градския площад ще излязат Камелия Тодорова с Брас Асосиейшън КОМБО (България), ЖеСант (САЩ), оркестър "София" със специален гост Йорданка Христова, Магнетик (България).

В следващите дни публиката ще има възможност да чуе много още популярни и обичани изпълнители и джаз формации от България, Полша, Германия, Япония, САЩ, Франция, Италия, Великобритания, Израел, Гърция, Бразилия, Унгария, Холандия.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com