"Баба Вида" оживява със средновековен фестивал

9583
"Баба Вида" оживява със средновековен фестивал

Средновековният замък "Баба Вида" е символът на Видин, макар да не е единствената му историческа и културна забележителност. Изграден е върху основите на античната крепост "Бонония". Сегашният си вид е придобил през десети век, характерен за Втората българска държава. Като отбранително съоръжение е получил завършен вид през ХIII - ХIV век, когато става седалище на българските царе, създали Видинското царство. Тогава той е имал 10 кули - 4 ъглови и 5 странични, вътрешна оградна стена с дебелина 2,2 метра, външна крепостна стена, охранявана с подвижен мост. С охранителна цел около замъка е имало и ров с дълбочина 4 метра и ширина 6 метра. Бил е пълнен с вода от Дунав.

В този си вид крепостта се показва на наши и чужди туристи. Минало е времето, когато през лятото тишината е била единственият му владетел. Днес мястото е най-посещаваното във Видин. Туристи от Америка, Австралия и Европа слизат от круизните кораби и се отправят към крепостта.

Сондажните проучвания при крепостта "Баба Вида" са планирани за есента

През есента са планирани да започнат сондажните проучвания при крепостта „Баба Вида”, за да се провери до колко отговаря на...

Но туристите не са единствените посетители на историческата крепост. През последните години общината я превърна в място за провеждане на средновековния фестивал "Бъдин". По време на събитието видинчани могат да дойдат в двора и и да пострелят с лък, да се снимат с рицарски или царски доспехи. В централния двор се организират и сватбени тържества. Младоженци се вричат във вярност, а стъпките им отекват по калдъръма по същия начин, по който и тези на последния български цар Иван Срацимир, който е живял в замъка. За туристи актьори показват части от исторически драми, които на фона на естествения декор звучат вълнуващо и трогателно.

През това лято оживя и летният театър в крепостта. Видинската симфониета го избра за свои концерти. Въпреки откритостта на пространството, акустиката превърна концертите в незабравимо преживяване за видинчани. До крепостта се организира и младежкият фестивал на изкуствата "Мостът", а всяка година през август до стените му опъват палатки участниците в туристическия поход по Дунава. Гребците, които изминават разстоянието от изворите на Дунав в Германия до Силистра, твърдят, че мястото до "Баба Вида" е най-хубавото за отмора по целия маршрут.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Общество

Връщат светофарите с таймер
Връщат светофарите с таймер

Връщат броячите за светване на зелен или червен сигнал на светофарите. Освен това се въвеждат светофарна секция за ляв завой на кръстовище и светлинна...