БАБХ тръгва на проверки

18843
БАБХ тръгва на проверки

Всички празници от Никулден до Ивановден ще бъдат покрити с проверки. До 22.00 ч. всеки ден ще има дежурни в Българската агенция за безопасност на храните, които ще приемат сигналите, каза изпълнителният директор на агенцията проф. Пламен Моллов.

Агенцията е извършила над 120 проверки само за месец по сигнали основно за некачествени стоки, етикетирането, лоша хигиена и т. н. Най-масовите сигнали са свързани основно с некоректно отразяване на етикета, изтекъл или изтичащ срок на годност. Чест повод за сигнали е лошата хигиена в заведенията. За тези нарушения миналата година са съставени над 200 акта.

БАБХ призова да се дават коректни сигнали за некачествени храни

При дълбоко замразено пилешко филе може да се получи краен продукт от истинска каша – вид желе. Това заяви д-р Любомир Кулински о...

Пред журналистите проф. Моллов показа плик с кифла, в която покупателят й е открил „неидентифициран предмет" и каза, че подобни „подаръци" са ежедневие в агенцията. Ролята на агенцията е да осигурява контрол, който да гарантира отсъствието на подобни продукти в търговската мрежа, припомни Моллов. В този смисъл все повече трябва да нараства броя на проверките по сигнали за сметка на рутинните проверки.

През 2014 г. в сравнение с 2013 г. са извършени много по-малко на брой , но по-качествени и дълбочинни проверки с много по-добри резултати, категорични са от БАБХ.

Количеството на бракуваните храни за 11-те отчетени месеца са се увеличили от 74 през 2013 на 174 тона през 2014 г. Цифрите са показателни, че дейността на агенцията се развива в правилната посока, смята Моллов. Общо 148 обекта са затворени.

Проф. Моллов призова за по-висока бдителност от страна на потребителите. „Дори това да ни коства свръхусилия и извънредни дежурства ще работим за това ефективността на БАБХ да бъде още по-голяма и през следващата година да продължим това, което стана основна практика на агенцията", заяви Моллов.

Болестта син език "изяла главата" на зам.-шефа на БАБХ

Вчера стана ясно, че заместник-шефът на Българската агенция по храните Радослав Карабаджаков е бил освободен от длъжност. Мотивът бил "...

Той информира, че са изплатени обезщетения на 1900 стопани за болестта „син език". Всички засегнати стопани ще получат парите си до средата на декември, увери Моллов.

Нараснал е нелегалният внос на забранени у нас препарати за растителна защита, каза още проф. Моллов. БАБХ има идея да създаде борса за тези препарати, като целта е да се регулират основно техните цени.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com