Б. Димитров: С пари, много лумпени в България могат - едни да продължават, а други - да стават македонци

12329
Б. Димитров: С пари, много лумпени в България могат - едни да продължават, а други - да стават македонци

"Независимо от всички проблеми в Македония, те ще наблягат на антибългарските кампании и дори ще увеличават обхвата им". Това каза пред Агенция „Фокус” историкът Божидар Димитров, директор на Националния исторически музей, по повод информацията в скопски медии, че Министерството на външните работи на Македония ще финансира проекти на малцинствата в България и Гърция.

"Съобщението, че македонското Външно министерство ще финансира проекти и в България, е едно доказателство на нещо, което вече съм казвал: Че не може да има никакво смекчаване на досегашните македонски действия по отношение на България и българския народ, независимо от всички договори, които ще подпишем, или няма да подпишем, всички устни, тайни или официални договорки по този въпрос.

Македония ще финансира проекти на диаспората в България и Гърция

Световна конференция на тема „Македония 100 години след Букурещ“, която да се организира от македонската диаспора от САЩ, ф...

Причината е тази, която съм изтъквал: македонизмът като обществено явление ще изчезне в момента, в който се лиши от антибългарската си основа. Това е много добре известно в Скопие и независимо от всички останали проблеми, които имат с албанците и гърците и т.н. те ще инсистират именно върху антибългарски кампании и дори ще увеличават интезинтета и обхвата им", каза Божидар Димитров.

"Някой беше казал, че в миналото, когато в края на ХIХ век в Охрид се появили двама сърби от местното население, разтревожено от българско външно министерство попитали консула ни в Битоля - дали представлява опасност. Той отговорил, че не и са платени от Белград хора. Понеже консулът ни е бил от Сливен, той казал: „Аз с пари и в Сливен ще ви намеря четирима сърби”. Да, точно така е. С пари много лумпени в България могат – едни да продължават да бъдат македонци, а други да стават македонци. Вярно на тази концепция, очевидно Скопие предприема действия в тази насока", добави още Божидар Димитров.

По думите му - най-куриозното е, че без да е обявено официално, има слухове, че тези средства ще бъдат взети по предприсъединителни програми на ЕС.

"Тъй като ние внасяме доста солидна сума в общия бюджет на ЕС – над 800 млн. евро годишно, куриозът е, че частично с наши пари ще се работи срещу България и българската нация", каза Божидар Димитров.

Божидар Димитров: Македония не е "клекнала"

Вярната и точна позиция спрямо Македония е на президента Росен Плевнелиев и всичко друго е от Лукаваго. Това каза историкът Божидар Дим...

Редактор: Е. Гигова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com