Арх. Борисов: Не бива паметникът пред НДК да ни разделя политически

70995
Арх. Борисов: Не бива паметникът пред НДК да ни разделя политически

Архитект Борислав Борисов е един от лидерите на групата от творци и общественици, които се противопоставиха на решението на Столичния общински съвет да премахне паметника "1300 години България" пред НДК. Той е и общински съветник от групата на БСП. Пред Actualno.com архитект Борисов обясни позицията на защитниците на монумента и защо той трябва да бъде ремонтиран и обновен, вместо да бъде разрушен.

- Архитект Борисов, защо настоявате паметникът пред НДК да бъде запазен?

Архитекти, творци и общественици подновяват борбата за запазване на паметника пред НДК

Именити творци и общественици подновяват борбата за запазване на паметника "1300 години България" в градинката пред НДК в София, научи ...

- За да бъде направен един паметник, не би трябвало да бъде събарян вече съществуващ. Още повече, че вече издигнатият монумент е свързан с историята на нашата родина. Затова намирам решението за премахването му за недобро и неработещо. Би могло едновременно да се помисли за ремонтиране и обновяване на вече съществуващия паметник, както и за възстановяване на мемориалните плочи на Първи и Шести софийски пехотен полк. А не тези два монумента да бъдат противопоставяни! Не може единият да бъде разглеждан за сметка на другия. Това разделение, което се получава в обществото, вкл. в творческите среди във връзка с дебата за паметника, не е градивно и на практика ерозира възможността София да се развива по-устойчиво и хармонично.

- Столичният общински съвет обаче вече взе решение за демонтиране на паметника.

- Това решение беше предначертано от някои от колегите ми в Общинския съвет. То не беше аргументирано във всяко едно отношение. Събарянето на един паметник за сметка на друг в никакъв случай не е добро решение. Затова аз и мои колеги внесохме предложение за отмяната му. Надявам се то да бъде разгледано на 22-и януари, когато е сесията на Общинския съвет. По този повод е и пресконференцията, която организираме в сряда от 10,00 часа в Пресклуба на БТА. Там ще се съберем освен авторите на проектите, председателите на творческите съюзи - на художниците, на архитектите, представители на Камарата на архитектите, писатели, творци... Светлин Русев също потвърди, че ще присъства. И проф. Старчев, авторът на монумента "1300 години България", ще бъде там. Всички колеги, творци държат на авторските права. Също така държат и на това да не допускаме недостойно за 21-и век отношение към живи автори и съществуващ паметник, който беше изоставен в продължение на години да се руши. Всички ние считаме, че взимането на решение по такъв въпрос трябва да става след достойно и професионално обсъждане и да не бъдат политизирани тези дебати. Не трябва те да се превръщат в противопоставяне на една срещу друга политическа сила.

- Да, но изглежда, че въпросът е чисто политически.

Какви ще са основните проекти в София през 2015 г.?

Планираме през 2015 г. да започнем и строителството на третата линия на метрото. Това каза зам.-кмет на Столична община с ресор "Трансп...

- В този паметник няма нищо партийно, нищо политическо. Това е национален монумент, свързан с честването на 1300 години от създаването на българската държава. Дори зная, че се разказват вицове как Тодор Живков навремето не го харесвал. Но не искам да влизам в този комедиен начин на дискутиране на подобен паметник. Знаете ли, получих писмо от един инженер, който е работил преди години в "Софпроект" и е участвал в проектирането на монумента. Сега той живее в Америка и е много известен конструктор там. Изпратил е писма до кмета Фандъкова и до творческите съюзи, в което изразява несъгласие с решението за премахване на паметника и го обявява за недостойно. В писмото си той припомня, че дори в много бурен период след Освобождението ни от османско владичество сме съхранили в София джамията "Баня башъ". А знаете тогава какви са били настроенията у нас, българите. Аз бих дал пример с Царския дворец, както и много други такива.

- Освен всички проблеми, този паметник е и опасен за гражданите.

- Да. Част от проблемите идват от факта, че той изобщо не е поддържан вече толкова години. А на всичкото отгоре, когато е бил открит, е бил с временно покритие на облицовките, тъй като са бързали и не са могли да стигнат до трайно решение на този въпрос. Но сега би трябвало да уважим виждането за обновяване и ремонтиране на монумента от страна на неговия автор проф. Старчев, който е признат творец не само в България, но и в цяла Европа и в света. Той има идея как да се случи това и е готов да се съобрази с предложенията на много наши съграждани и творци за частична промяна на паметника и неговата среда, така че той да се впише хармонично при цялостното преоформяне на пространството в градинката пред НДК. Едва ли има човек в София, който да харесва това подземие в момента около монумента, което зее празно и събира само негативизъм от страна на обществеността.

- Защо Столичният общински съвет реши да демонтира този паметник?

Мемориални плочи сменят паметника пред НДК

Паметникът пред НДК да бъде преместен и на негово място да се възстановят мемориалните плочи на първи и шести пехотен полк. Столичните ...

- Аргументите не бяха нито финансови, нито експертни, нито мотивирани от някаква архитектурно-художествена или културна гледна точка. Мисля, че обяснението звучеше горе-долу така: "реабилитиране на историческата справедливост". Което аз трудно мога да си го обясня като аргумент и най-вече да разтълкувам какво точно означава. Истината е, че европейският стил на развитие не е разрушителен. Не е идеята да мотивираш създаването на нещо ново чрез унищожаване на вече съществуващото. Особено когато става въпрос за монумент от национално значение, свързан с българската история.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com