Анорексията застрашава все повече българи, нараства броят и на момчетата

6550
Анорексията застрашава все повече българи, нараства броят и на момчетата
Снимка: Thinkstock

Не по-малко от 40 000 българи са в риск да се разболеят от анорексия и булимия нервоза. Все повече се увеличава броят на момчетата сред тях.

Това каза Росица Камараш, изпълнителен директор на фондация „Природа и здраве за България”, предаде БГНЕС.

Преди 95% от болните били момичета, а само 5% момчета, сега това съотношение е 90 към 10, като според наблюденията на Камараш това увеличение на момчетата започва преди 5-6 години.

Анорексията е заболяване, което се развива на психична основа. Страдащите от него спират да ядат, гладуват и губят тегло до неузнаваеми размери, това води след себе си и редица други увреждания. Отново страхът от напълняване е основата и за другото хранително разстройство – булимията. При булимията страдащите поглъщат огромни количества храна, която след това повръщат.

Преди 15 години дъщерята на Росица също попада в лапите на коварната анорексия, но успява да се оскубване от тях. След като е излекувана, тя започва активно да се бори с този бич сред младите. Тя разказва, че са имали дори 70-годишна пациентка с анорексия, знае за случай и на 6-годишно дете, което засега е най-малкият пациент с коварното заболяване. Смята се, че около година – година и половина е нормално изцяло да бъде излекуван човек. Въпреки очакванията и по-доброто познаване на болестта обаче се засилва тенденцията на разболелите. Росица Камараш не може да каже от кога се случва това, защото няма статистика, освен това и много от родителите не искат да афишират заболяванията на децата си. Тя лично ги поощрява да се разкрият, да пишат до институциите, защото смята, че трябва да се промени и отношение към тези болни.

„Те не са лигли, те не са глезли - те са изключително нежни и чувствителни, талантливи и интелигентни хора. Те се бунтуват срещу консуматорското общество, безлюбовието и фалша в отношенията. Неслучайно започва да се увеличава и броят на момчетата, някои от които станаха по-нежни от момичетата. Този проблем с нежността, с липсата на внимание, липсата на извънкласни занимания също влияят за увеличаване броя на заболелите”, обясни Камараш и посочи, че децата остават едва ли не неразбрани. Освен това, ако някой има такова заболяване много често не отива или родителят не води детето си при психиатър или лекар, които ще го регистрират. Много родители и болни тръгват по други лекари, които да лекуват настъпилите заради слабеенето или повръщането поражения върху организма. Трябва да се знае, че в лечението на тези заболявания водещ е психиатърът, защото проблемът е психичен и тръгва от мозъка, каза Росица.

Според нея в миналото това не е било така заради силната роля на фамилиите. Сега семейството е много малко, а и на родителите им остава все по-малко време да разговарят и да си играят с децата. „Детето иска да има родители, с които си играе, то не иска научни работници и пари. То не разбира, че без парите не може. Трябват му близки, с които да играе, да слуша приказки, децата искат да му разказват приказки, т.е. да има наистина семейството, хармонията”, заяви специалистът.

Освен регистър на заболявания като анорексия и булимия няма и национална програма. Сега здравният министър д-р Петър Москов е сформирал работна група, която да проучи и изготви документите за оздравяването и за превенцията и профилактиката на болните с хранителни разстройства. Росица се надява тази група да заработи в началото на септември, а срокът, който е поставен за първите доклади, е края на октомври.

Според нея и неприятелските отношенията между децата, агресията и променената ценностна система също влияят много за увеличаван на риска от заболяване сред учениците от 10 до 18 години. Неприятелските отношения могат да доведат дори до самоубийство, каза Камараш.

Според нея хората не са се научили да търсят помощ. Много от тези, които търсят пък питат: Кой ще ме лекува безплатно. „Не мога да обещая безплатно лечение, тъй като психиатърът, за да започне разговор с едно такова момиче или момче и с неговите близки, обикновено се лекува цялото семейство – има разговор час-два, между 60 и 120 минути“, каза тя. В другите страни, където има по-добро здравеопазване, има специални павилиони в специализираните болници за хората с анорексии и булимии, така че да не се лекуват заедно шизофренно болните и другите зависимости. Такива трябва да има у нас, според нея. Цялото лечение в България, ако болният е в много тежко състояние, струва максимум 10 000 лв., в чужбина 25 000 евро на месец. Психиатърът струва 50 лв. на сесия, а трябват поне по 2 сесии на месец, взимат се и лекарства около 50 лв. - антидепресанти. Диетолози казват, че след 21 дни, когато детето яде и повръща, мозъкът започва да приема храната като враг и след толкова дни самият организъм вече казва: Яж и повръщай! Ако разстройството се хване навреме може за лечение да стигнат и само 2-3 месеца.

Камараш разказва и за случай, при който момиче с жестока булимия успява благодарение на правилния антидепресант да спре да повръща на 15-ия ден.

Екипът на фондация „Природа и здраве за България” работи с двама психиатри, но са спасили вече над 200 девойки и млади жени. А иначе Росица напомня, че с наближаването на 15 септември всички родители могат да се възползват и запознаят с Наредба 39 на МЗ, според която всички ученици имат право на профилактични прегледи. Те имат право на преглед за гръбначни заболявания, диабет, очен преглед, а над 18–годишна възраст и за изчисляване индекса на телесната маса, оценка на психичния статус и др.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com