Андрей Райчев: Протестът се проваля, защото твърде силно иска оставка

36611
Андрей Райчев: Протестът се проваля, защото твърде силно иска оставка
Снимка: БГНЕС

Искането на протеста за оставка на управлението е твърде крайно, защото реално е единствено и именно затова този протест не може да постигне успех. Това сподели в студиото на Нова телевизия социологът Андрей Райчев.

Според него самият процес е „замислен” като кумулативен и кулминацията трябва да дойде преди началото на зимата – затова сега на протест излизат преподаватели и студенти. Райчев смята, че на вчерашния „Поход на справедливостта” е имало 2-3 хиляди души. Според различни твърдения обаче става въпрос за 15 хил. души, като официални данни на МВР няма. Именно липсата на данни е показателна, смята колегата на Райчев Огнян Минчев.

"Ранобудните студенти" поискаха оставката на ректора на УНСС

"Ранобудните студенти" искат оставката на ректора на УНССпроф. Стати Статев. Това обяви Румен Стоев - студент по право,на пресконференц...

Монополите в момента са най-големият проблем, казва Райчев. И добавя, че изборите са изход, но лидерите на БСП, ДПС и „Атака” Сергей Станишев, Лютви Местан и Волен Сидеров не смеят да направят тази крачка, защото се страхуват от изборна загуба и от политически реваншизъм от страна на Бойко Борисов.

От своя страна Огнян Минчев заяви, че хората са на улицата, защото статуквото е непоносимо, но същевременно то изглежда не може да се промени.

„24 години след 10 ноември политическата система не функционира. Имаме 20% подкрепа за правителството, а то не може да бъде свалено след месеци на протести”, коментира политологът.

„През последния четвърт век в България остана да управлява посткомунистическият елит, който загуби властта на 10 ноември. Този елит е абсолютно стерилен, милиционерски елит и хората протестират срещу пълния му провал. Хората не искат само преразпределение на богатството, а промяна на системата, която не позволява преразпределение, искат истински капитализъм, базиран на пазарна икономика”, смята още Огнян Минчев. По думите му „протестиращите млади хора искат да си намерят работа и да останат в България, искат шанс”, а действащата у нас паразитна олигархична система няма нищо общо нито с ляво, нито с дясно, а черпи от държавата четвърт век, без да дава.

Концерт в подкрепа на антиправителствените протести

Концерт "Вдигни очи. Стоп на псевдопрехода" започна на площада пред храм "Свети Александър Невски", предаде “Фокус”. Вече с...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Общество