Ако чужда авиация охранява България, ген. Радев отказва да е командир на ВВС

8496
Ако чужда авиация охранява България, ген. Радев отказва да е командир на ВВС
Снимка: БГНЕС

Ако се стигне до решението чужда авиация да охранява въздушното ни пространство, ген.  Румен Радев няма да бъде командир на Военно-въздушните сили (ВВС). Това стана ясно от думите на Радев по време на съвместна полско-българска летателна тренировка в Авиобаза Граф Игнатиево, предаде БГНЕС.

Той обаче отказа дори да коментира подобен вариант, защото това било всичко, срещу което се е борил и отстоявал като кауза.

Ген.-майор Румен Радев оттегля оставката си след разговор с Борисов

Министър-председателят Бойко Борисов проведе разговор с началника на ВВС генерал-майор Румен Радев веднага след като беше уведомен за...

Ген. Радев заедно с колегата си от Полша ген. Ян Шливка и председателя на парламентарната комисия по отбрана ген. Михо Михов присъства на съвместното учение с Полша.

Припомняме, че вчера командирът на ВВС депозира оставката си в Министерството на отбраната, която в последствие беше оттеглена след разговор с премиера Бойко Борисов. "Оставката ми няма политически мотивиОсновният ми мотив е липсата на ясна перспектива за бойната ни авиация и невъзможността ми като командир на ВВС да осигуря професионалното развитие на нашите пилоти и инженерно-техническия състав и да гарантирам здравето и живота им”, заяви вчера ген. Радев.

За да оттегли Радев оставката си министър-председателят пое ангажимент при съставянето и приемането на новия бюджет средствата за военната авиация да бъдат увеличени с 80 млн. лв., за да се отговори на най-належащите нужди и потребности,

Критичният срок да можем да охраняваме въздушното ни пространство с наличните самолети е средата на следващата година, обясни днес Радев. По думите му с темповете, с които летим, ще изчерпаме ресурса на самолетите, които имаме.

Приветствам всяко едно решение на правителството, което може да доведе до изправна авиационна техника и повече сигурност на нашите летци, заяви командирът на ВВС.

Шефът на ВВС подаде оставка

Командирът на Военно-въздушните сили (ВСС) генерал-майор Румен Радев е подал оставка, потвърдиха от пресцентъра на ВВС, предаде "Фокус...

Снимка: БГНЕС

Командирът на родните ВСС отговаря за летателната подготовка на пилотите, а тя не може да се проведе нормално при липсата на достатъчно самолети. За да може да се изпълнява мисията Air Policing, трябва да имаме достатъчно самолети за подготовка на летците, общсни Радев. В момента съставът застарява и се пренатоварва, става ясно от думите му. Нальотът е изключително малък, а ако нищо не се промени, сегашното положение не може да гарантира здравето и живота на летците, каза още той. 

Ген. Радев приветства договора за ремонт на самолетите Миг-29 с Полша, който се очаква да стане факт и в сряда ще представи пред правителството разчетите на изтребителната авиация. Ген. Радев допълни, че очакват договорът с полската страна да бъде първи от серия, тъй като не става дума само за двигатели на самолети, а и за интегрирана логистична поддръжка. В момента нашите самолети летят с удължен срок благодарение единствено на българските военни инженери, посочи Румен Радев.

Законопроектът за промяна на Закона за отбраната и въоръжените сили страда не само от технически неточности, но и от липса на по-ясна визия на промените в чл. 130 и чл. 28. Това заяви от своя страна ген. Михо Михов. Относно хипотезата, че българското въздушно пространство ще се охранява от турска военна авиация, Михо Михов каза: "Не би следвало да разсъждаваме за турските авиатори – от една страна те са много близко и по-икономично би било да излезе на нашия данъкоплатец, щото и това ще се плаща, летейки от тяхна територия. От друга страна, все пак имаме тази историческа обремененост – тези 15-20 години, когато позагърбихме живота с образа на врага от юг. Не бих казал, че много лесно можем да дадем нашия въздушен суверенитет да се поеме от турската авиация".

"Но както е тръгнало с политически средства да решаваме военно-технически, може и това да се случи", все пак коментира той. По думите му военно-техническите средства и знания трябва да са водещи по отношение на отбраната, а военно-политическите и дипломатическите ще ги осигуряват.

Оставаме без нови изтребители поне още 3 години

„Дори сега да се изсипе един вагон пари, няма как до три години да имаме нови изтребители и подготвени военни летци“, каза ...

България в момента има 15 многоцелеви изтребителя от четвърто поколение МиГ-29, само 4 от тях обаче са в изправност, а до март догодина ще останат 2, обяви по-рано днес правителственият съветник по отбраната Аню Ангелов. Той смята, че това ще наложи небългарски самолети да пазят небето ни, предаде БНТ.

"Тука – чужди самолети, турски самолети. Няма нищо вярно в това. Първо, не са чужди самолети. Да, не са български, но са от съюзници", каза той.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com