Агенцията по заетостта: Проверявайте посредниците за работа в чужбина

46559
Агенцията по заетостта: Проверявайте посредниците за работа в чужбина
Снимка: Getty Images / Guliver

Фирмата "Великобритания 2014" ООД няма право да изпраща работници в чужбина. Това съобщиха за БНР от Агенцията по заетостта. Главната инспекция по труда извършва проверка за незаконно посредничество, каза Лиляна Георгиева, експерт в трудовата агенция.

"Въпросната фирма - посредник "Великобритания 2014" има регистрация при нас за извършване на посредническа дейност, но няма регистриран договор с конкретен работодател, тоест, извършва дейност, без да има регистриран договор с конкретен работодател. В Агенцията са постъпили от началото на годината единствено пет сигнала, като всъщност три от тях касаят въпросната фирма "Великобритания 2014". Ние сме ги предоставили за проверка на Главната инспекция по труда, която всъщност трябва да излезе с някакво решение, евентуално санкции да бъдат наложени и след като влезе в сила наказателно постановление за нарушения, да й прекратим регистрацията".

Зачестяват измамите с обяви за работа в чужбина

С падането на ограниченията за работа на българи във всички европейски страни измамите с предложения за осигуряване на заетост зад гр...

По думите на Георгиева фирмата няма право да предлага работа в Малта. Който има намерение да заминава за Малта, да знае, че това отново е нарушение, посочи тя.

Междувременно регистрираната в Габрово фирма продължава да набира желаещи да работят във Великобритания.

"Служителката обясни, че трябва да представя автобиография на английски език и ако се справям добре с езика, имам шанс да бъда одобрена много бързо и да замина още в началото на месец май. От офиса ми обясниха също, че ако сключа договор с чуждия работодател, дължа на фирмата - посредник 1200 лева. С тези пари се покривали разходите по пътуването - самолетни билети и трансфер от летището до квартирата. Практиката била партньор на посредника да се ангажира с посрещането на гурбетчиите и след това да ги представя пред работодателя. Услугите на фирмата, която има офиси в страната, вероятно са ползвали стотици, търсещи работа", заяви кореспондент на БНР.

Всеки, които желае, може да направи справка на сайта на Агенцията по заетостта в регистъра на фирмите с право да посредничат за работа в чужбина. Съдействие оказват и бюрата по труда в цялата страна.

Безработицата все още не пада под 12%

Безработицата в страната продължава да е на ниво от 12,2%. Това сочат данни на Агенцията на заетостта. През третия месец на годината 22...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com