Агенцията по вписванията ще бъде преструктурирана

5558
Агенцията по вписванията ще бъде преструктурирана
Снимка: БГНЕС

Вчера беше взето окончателното решение на заседанието на Министерски съвет, за промени в устройствения правилник на Агенцията по вписванията. Не се закриват дирекции, а се обединяват. Става дума за преструктуриране на административни позиции, които по никакъв начин няма да се отразят на обслужването на гражданите. Това каза министърът на правосъдието Христо Иванов преди заседанието на ВСС, във връзка с излязлата, вчера в медиите информация, че Министерството на правосъдието е планирало от 1 август 2015 г. да закрие Агенцията по вписванията и Централния регистър за особените залози, като ги трансформира в дирекции, предаде "Фокус".

По думите на министъра няма поводи за притеснение, като допълни, че взетото решение от вчера на заседанието на МС е единственото валидно, което може да бъде основа за дискусия по този въпрос. "Там където досега, в два града е имало две дирекции с двама директори - директорът става общ, но дирекциите се запазват", заяви министър Иванов.

Елена Маркова поема Агенцията по вписванията

След като вчера стана ясно, че шефът на Агенцията по вписванията Венцислав Спиридонов е бил уволнен, днес от Министерство на правосъдие...

Крайната цел е Агенцията по вписванията да стане държавна агенция, да придобие самостоятелен статут, което да поеме повече от съществуващите електронни регистри, така че да имаме единен модел на регистърно обслужване на гражданите, допълни Иванов във връзка с излязлата, вчера в медиите информация, че Министерството на правосъдието е планирало от 1 август 2015 г. да закрие Агенцията по вписванията и Централния регистър за особените залози, като ги трансформира в дирекции.

"Това е векторът развитие и аз този вектор, освен надграждане - не мога да го нарека. В момента правим 5% съкращения на администрация, за която на базата на сериозен анализ сме преценили, че е излишна и че това няма да се отрази по никакъв начин на услугата, която получават гражданите", заяви Христо Иванов. "Един конкретен документ, от заинтересовани лица от министерството е изтекъл на базата, на който се раздухва, което създава доста сериозно напрежение, че ще закрием Агенцията. Нека все пак, когато пишем дописките, че МП закрива Агенцията по вписванията, да пишем, че вчера на заседание на МС е взето окончателното решение по този въпрос", зави министър Иванов.

На въпрос кога се очаква Агенцията да стане държавна, Иванов обясни, че това е въпрос на законодателни изменения и на доста сериозна, техническа работа. "Работим усилено в тази насока, но не очаквам това да стане до края на тази година", посочи министър Иванов.

"Тази цифра, която е отбелязана в документа - 700 души, моля да бъде отбелязано, че голяма част от това число са незаети бройки, но тази цифра няма да е достатъчна, за да се вместим в този бюджет. Напълно отговорно казвам, че водим много тежки разговори с МФ и се надявам, че и в останалите части на тези разговори, ще стигнем до позитивно решение", заяви министър Иванов. Той уточни, че реалната работеща сила е по-малко от половината, на написаната цифра е от 700 души.

Шефът на Агенцията по вписванията е уволнен?

Изпълнителният директор на Агенцията по вписванията Венцислав Спиридонов е бил уволнен днес. От Министерство на правосъдието нито потвъ...

"Що се отнася до затворите, там има доста разпространена административна структура -чиновници, за които се надяваме да оптимизираме. Често казано, надявам се да обновим малко манталитета на администриране на цялата затворна система", допълни още министър Христо Иванов.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com