Адвокат на Цветанов: Ако ВКС потвърди присъдата, делото ще ходи в Страсбург

9252
Адвокат на Цветанов: Ако ВКС потвърди присъдата, делото ще ходи в Страсбург
Снимка: БГНЕС

При евентуално потвърждаване на присъдата на Цветан Цветанов от Върховния касационен съд (ВКС) защитниците му ще стигнат до Страсбург и сезират Европейския съд по правата на човека. Това заяви българският адвокат на Цветанов Менко Менков по делото за 4-годишната осъдителна присъда срещу бившия министър на вътрешните работи, цитиран от БНР.

Той обаче направи забележка, че въобще не вярва това да се наложи и вярва, че Цветанов ще бъде оправдан, пише Клуб Z.

4-годишната присъда на Цветанов се гледа във ВКС

Във Върховния касационен съд на 17 април се гледа делото на Цветан Цветанов. Като съдия по делото е разпределена Татяна Кънчева. Други...

По думите на Менков, ако бившият вътрешен министър бъде осъден за това, че не е прилагал СРС, това означава, че прокуратурата трябва да образува незабавни дела срещу всички министри преди него, които били правили същото, дори в по-голяма степен.

ВКС трябва да се произнесе до месец по делото за престъпление срещу правосъдието срещу Цветан Цветанов.

Две съдебни инстанции осъдиха Цветан Цветанов на 4 години затвор заради отказа му да разпореди използването на разрешени от съдия специални разузнавателни средства.

Бившият вътрешен министър поиска от Върховния касационен съд да отмени осъдителната му присъда по обвинението в престъпление срещу правосъдието и заяви, че е невинен. Цветанов обясни, че не се притеснява, че ВКС може да го прави в затвора, тъй като е сигурен, че не е извършил престъпление. Цветанов отказа да коментира самото обвинение и действията на прокуратурата с аргумента, че уважава институциите.

Цветанов: Може финансовият министър да спира сделки, не главният прокурор

Смятам, че ме обвиняваха до петък, че бламирам правосъдния министър. Тогава стана ясно, че това не е така, заяви депутатът от ГЕРБ и би...

Германският защитник на Цветан Цветанов и член на Бундестага Ханс-Петер Ул обеща да поиска от Европейската комисия да провери всички съдебни дела срещу Цветанов, независимо дали са приключили с оправдателна, или осъдителна присъда и намекна, че има съмнения относно действията на прокуратурата по случая.

МВР няма право да отменя съдебни актове. В този смисъл, след като го е получил, обвиняемият Цветан Цветанов е бездействал и не е изпълнил законовите си задължения, заяви прокурорът по делото.

Делото е за шестте "не"-та с по три удивителни, с които Цветанов, в качеството си на вътрешен министър, не разрешава да бъде поставен под контрол бившият великотърновски антимафиот Орлин Тодоров. Първата осъдителна присъда на Софийския градски съд, потвърдена изцяло от Софийския апелативен съд, беше съпътствана от мотиви, които аргументираха тежестта на наказанието с високия пост на Цветан Цветанов и засиленото обществено очакване именно вътрешният министър да действа законосъобразно, което в случая не било така.

Срещу Цветанов имаше три дела в съда. На 9 февруари по това дело Софийският апелативен съд потвърди изцяло присъдата на първоинстанционния Софийски градски съд (СГС) по делото срещу Цветан Цветанов за отказаните СРС-та. С нея Цветанов бе признат за виновен по обвинение за неизпълнение на служебни задължения с цел осуетяване на наказателно преследване срещу 3 лица и получи 4 години лишаване от свобода при първоначален "общ" режим, както и забрана за заемане на длъжност в държавната администрация за срок от 5 години.

В края на миналия месец Софийският апелативен съд потвърди оправдателната му присъда по обвинението за длъжностно присвояване на 50 хил. лева. Третото дело така и няма да стигне до втора инстанция – то е във връзка с мобилното подслушване. По него прокуратурата се отказа да поддържа обвиненията, които повдигна по делото и съдът го оправда. По него бившият вътрешен министър беше подсъдим с тримата бивши директори на СДОТО, след като на 3 февруари 2014 г. Софийска градска прокуратура внесе в СГС обвинителен акт срещу него и срещу бившите директори на СДОТО - Сергей Кацаров, Камен Костов и Цветан Иванов. И тримата също бяха оправдани.

Тръгва делото срещу Волен Сидеров за хулиганство

След няколко отлагания Софийският градски съд даде ход по същество на делото за хулиганство и посегателство над полицаи срещу лидера ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com