Actualno.com представя "Такси": Втора серия - контролът

12162
Actualno.com представя "Такси": Втора серия - контролът
Снимка: Getty Images / Guliver

В първата серия от поредицата, която може да откриете тук, Ви запознахме със законовите разпоредби и изисквания относно таксиата. В следващите няколко реда може да се запознаете с нещо не по-малко важно, а именно - контролът върху "жълтите транспортни помощници".

Контролът по закон се осъщестява от ИА „Автомобилна администрация” и контролните органи на Министерството на вътрешните работи. Пред Actualno.com директорът на дирекция „Транспорт” на Столична община Димитър Петлешков обясни, че КАТ гледа основно за нарушение на Закона за движение по пътищата и по-драстични нарушения – например, когато някой е спрял неправилно някъде. Проблемът в случая е, че пътна полиция няма достатъчно хора. Подобно е положението и при „Автомобилна администрация”, която, според Петлешков, трябва да се занимава с контрола. "Администрацията" обаче не може да го прави, тъй като си има и други ангажименти – например контролът по входящите и изходящите артерии на София, тежкотоварните автомобили и тн.

Позволяват и на такситата да се движат в бус лентите?

Такситата да могат да се движат и в бус лентите. Предложението идва от страна на депутати от ГЕРБ и Реформаторския блок. В момента това...

От своя страна изпълнителнителният директор на ИА „Автомобилна администрация” Димитър Ганев призна, че освен неговото звено, в контрола участва и Комисията за защита на конкуренцията (КЗК). Припомняме ви, че преди няколко години именно антимонополния орган глоби няколко фирми, които имитираха символите на „ОК Супетранс”. В резултат някои от тях изчезнаха, а впоследствие се появиха отново под други имена.

Ганев се оплака още, че контролът е много труден, тъй като таксиджиите се крият, когато се обяви началото на дадена специализирана акция. Затова контролните органи предпочитат да проверяват жълтите коли през нощта, изненадващо.

В последните няколко седмици на дневен ред малко или повече излезе и въпросът с въведените от предишния парламент минимални цени на таксиметровите превози. Каква е историята и как един от вносителите на закона гледа на промяната?

Минимални и максимални цени

През 2011 г. по време на управлението на ГЕРБ беше въведен таван на таксиметровите услуги (известен още като максимален праг). В решението беше записано, че минималните и максималните тарифи за 1 километър се определят от съответния общински съвет. В София например те са 1,30 лв. за километър през деня и 1,60 лв. през нощта, Пловдив – 1,10 лв. през деня и 1,30 лв. през нощта и тн.

Законови промени слагат край на евтините таксита

Промяна в Закона за автомобилните превози налага въвеждането на минимални тарифи при таксиметровите услуги. Така вече освен таван, ще и...

С промените от пролетта на тази година се въвеждат и минимални прагове, под които фирмите нямат право да возят. Те отново трябва да се определят от общините по места. На някои места това вече се случи – например Пловдив – 0,65 лв. дневна и 0,75 лв. вечерна, Варна – 0,75 лв. дневна и 0,85 лв. вечерна и Бургас – 0,75 и 0,85 – съоветно през деня и през нощта. Цените за София все още не са предложени. От общината се надяват решението да бъде взето до края на годината.

По отношение на въвеждането на минимална тарифи пред Actualno.com Георги Свиленски от БСП заяви: „Както максималната, така и минималната тарифа имат за цел да защитят пътника от въвеждането му в заблуда и съответно измама, така и бранша от нелоялна конкуренция, което, между другото, е основен проблем в сектора”. Депутатът добави, че по този начин на светло ще излязат всички фирми, упражняващи таксиметрова дейност. Така ще се повиши и контролът върху тях, и събираемостта на данъчните приходи.

С поглед към бъдещето

Промените и идеите не свършват дотук –  обмисля се въвеждането на патентен данък. С тази мярка се цели реално увеличаване на приходите в хазната от тази дейност, както и облекчаването на самите превозвачи от различни бюрократични действия на администрацията. Това стана ясно още от думите на Свиленски.

Същевременно от дирекция „Транспорт” в Столичната община коментират, че въвеждането на патентен данък щяло да докара над 4 млн. лв. само от Столична община (5880 валидни разрешения за таксиметров превоз към 15 октомври по 700 лв. = 4, 4,116 млн. лв. приход от държавата). Мярката също така може да сведе до минимум „сивата“ икономика, да премахне „кухите“ фирми от пазара и на практика да „покаже“ водачите, реално упражняващи дейността.

Решават за минималните тарифи на таксита в София скоро

До края на седмицата трябва да станат ясни минималните тарифи на такситата в София. В момента въпросът се обсъжда с представители на та...

Очаквайте и останалите материали от поредицата защо съвсем законово клиент може да плаща двойно по-висока цена от средната за пазара, ако не си отваря очите.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com