Actualno.com представя „Такси”: Трета серия - джунглата София

20681
Actualno.com представя „Такси”: Трета серия - джунглата София
Снимка: БГНЕС

След като в предишните серии от поредицата "Такси" разгледахме въпроса с контрола и закона, нека обърнем и внимание на един от най-големите пазари - този в София.

Наистина ли е толкова лошо положението, колкото изглежда?  Отговор на този въпрос ще може да намерите в следващите редове:

15 таксиметрови шофьори ще могат да оказват първа помощ в София

15 таксиметрови шофьори ще оказват първа помощ при катастрофи в София. Доброволците получиха сертификати и специализирано оборудване, с...

Към 15 октомври тази година в София има 5880 валидни разрешения за извършване на таксиметров превоз. Същевременно броят на превозвачите (тук не се включват еднолични търговци с един или два автомобила) е 33. Колите на немалка част от тях са редовни „клиенти” на т.нар „копърки” – фирмите, които жилят клиентите си с нереално високи цени. Всички тези фактори правят ситуацията в столицата на България по отношение на таксиметровите превози да изглежда доста сложна.

Пред Actualno.com директорът на дирекция „Транспорт” към Столичната община Димитър Петлешков обясни, че човек, който да се занимава с такситата, няма. Регистърът и всичко останало се поддържа на добра воля от дирекцията. В резултат е създаден някакъв порядък, който донякъде върши работа. На въпрос откъде произтича хаостът, Петлешков отговори: „От законите”.

Престъпление и наказание 

Контролът би трябвало да се извършва от екипите на КАТ и ИА „Автомобилна администрация”. Участието на Пътна полиция е трудно, тъй като тя се занимава и с други неща като контрол на входно-изходните артерии на града, следене за спазване на правилата за движение и др. Освен това тя няма и достатъчно хора. По мнението на шефа на дирекция „Транспорт” цялата дейност трябва да се извършва от ИА „Автомобилна администрация”. Това също е трудно, тъй като и тя има проблем с недостига на кадри.

Целият процес на кражба на интелектуална собственост със слагане на подобни обозначителни знаци и последващите дела е отношение между юридически лица, коментира Петлешков. Като пример той даде делото, което „ОК Супетранс” са спечелили срещу бившите „ОК Суперлукс”, сега „СК Стил Транс”.

Шофьор на такси загина на "Цариградско шосе"

Един човек загина, а други двама са ранени, след като таксиметрова кола се вряза в стълб на "Цариградско шосе" в София. Инцидентът е ст...

Един от основните проблеми е заниженият контрол. От една страна експертът коментира, че „професионална компетентност” трябва да означава не само добри шофьорски умения, но и  познаване на града. Например, както е в случая със София, по-стари места в града  – площад „Македония”, Руски паметник, паметникът на Васил Левски и тн. Същевременно има занижаване и на вниманието, което фирмите оказват върху вида на водачите и техните автомобили. „Не може да ми кара по къси гащи (водачът на таксито – бел.ред.) и по джапанки. Това за мен е неуважение към клиента. Да не говоря за неуважението към себе си и личната си хигиена”, добави Петлешков.

От началото на годината са хванати 368 броя фалшиви документа на НАП за липса на задължение. Това означава, че даденият водач не е платил на държавата, а "на когото трябва", за да излезе на пътя.

Няколко групи компании в борба за „място под слънцето”

Фирмите, които предоставят таксиметрови услуги, могат да се разделят на няколко групи. Първата – голяма фирма, която може да си позволи извършването и на тази дейност. Втората – фирмата, която има колите, лизингова си ги и работи. Третата – Едноличните търговци. Те, по думите на Петлешков, са много малко. Става дума за хора, които си поддържат колите много добре. Те си имат договори с фирми, частни лица – за превозване на нечия жена на работа, децата на училище и т.н. Въпросните компании си имат една определена клиентела. В резултат колите им могат трудно да бъдат видени по седянките. Последната, четвърта група – т.нар копърки. В този случай някои от водачите нямат никакви документи за извършване на дейност. Други имат изтекли документи или фалшифицирани такива.

По въпроса за последната група, шефът на дирекция „Транспорт” обясни, че му се е случвало да попадне на цяла поредица от спрели жълти коли, сред които няма нито една регламентарирана. Т.е – стикерът, който е залепен отзад на таксито, не е със зеления цвят за съответната година, а е с жълтия цвят от миналата. Или въобще няма стикер.

Спад в приходите от данъци и такси за Столична община

Столичната община отчете лек спад в приходите от данъци и такси в първите дни на големите граждански протести. "Към днешна дата собстве...

На практика няма ограничение за това колко таксиметрови апарата може да фискализира на свое име едно данъчно задължено лице. Има данъчно задължени лица с фискализирани на тяхно име таксиметрови апарати от 58 до 203 автомобила. Има превозвачи, които назначават водачите на трудови договори и след два дни договорите се прекратяват, обясниха от Столичната община.

От там допълват - законът в това отношение е категоричен – водач, упражняващ дейността за своя сметка от името на превозвача. Може ли някой да отговори кои са водачите на тези автомобили? Защо няма нито един санкциониран водач или превозвач за неправилно използване на таксиметровите апарати?

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com