ARD: Българи живеят и работят като роби в Южна Италия

6764
ARD: Българи живеят и работят като роби в Южна Италия
Снимка: Getty Images / Guliver

Немската телевизия АRD излъчи репортаж от Южна Италия, в който разказва за мизерните условия, при които българи работят и живеят като роби, съобщава БГНЕС.

Известно като "Българското гето" селище с изградени от картони, ламарини и колове "къщи" приютява около 600 души. Част от "робите" са довели със себе си и своите семейства, като основна "детска площадка" за малките е бунището. Много от тях идвали в Южна Италия от години, въпреки тежките условия. Мъж на около 40 г. разказва пред камерата, че изкарва по 4 евро на час като работник в селското стопанство.

Проверките за нерегламентиран труд се съсредоточават в Бургаска област

Главна инспекция по труда (ГИТ) изпраща най-много инспектори в Бургаска област като част от традиционната кампания за контрол по спазва...

Естествено, работи на черно. Но при сравняване на още по-мизерния си доход в България, мъжът заключава, че предпочита да е в Италия, макар и да живее в барака. Показва на тв екипа обиталището си, в което няма електричество и течаща вода.

Тоалетната на гетото е просто дупка в земята. Репортажът твърди, че българското гето и неговото катастрофално състояние е известно и на местните власти, но засега не е предприето нищо за оправяне на положението.

И работата, и гетото са организирани от посредник между работниците и работодателите. Той определя кога , къде и как ще се работи, срещу което получава част от надницата на работниците. От профсъюзна гледна точка става дума за престъпна експлоатация. Италианец определя историята не просто като престъпление, а като мафия.

Работниците се трудят по 8-10 ч. дневно, повечето боси. Производителят получава килограм домати срещу 7 цента, и докато стигнат до консуматора на зеленчука килограмът става около 2 евро., което е оскъпяване с около 2800 процента. Работният ден свършва, когато каже капото или жена му.

Броят на трудовите злополуки расте всяка година

Броят на трудовите злополуки в България расте с всяка изминала година. Основната причина са работодателите, но проблемът е, че и работн...

В репортажа казват, че и италианците биват експлоатирани по същия начин не от вчера. конкуренцията на пазара на труда с имигрантите още повече влошава условията на труд. От прокуратурата твърдят, че работниците не подават оплаквания, защото ги е страх да говорят с представители на властта, тъй като могат да загубят единствения си източник на приходи.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com