97% от българите не знаят кога ще председателстваме ЕС

4669
97% от българите не знаят кога ще председателстваме ЕС
Снимка: Getty Images / Guliver

Нивата на запознатост по въпроса за предстоящото българско председателството на Съвета на Европейския съюз все още са ниски. Съвсем малки са дяловете на респондентите, които могат спонтанно да назоват точната година на българското председателство - 3% посочват 2018 г., а налучкването не е изключено. 80% не съумяват да отговорят, а останалите на практика посочват неверни отговори.

Това са част от наблюденията в проучване на „Галъп интернешънъл болкан“, проведено чрез телефонно интервю сред 1013 души.

Според социолозите обаче резултатите са закономерни, на фона на факта, че към момента темата не е актуална и не е свързана с дебат в публичната среда.

Мненията по въпроса дали българската държавна администрация ще се справи добре, или няма да се справи добре със задачата, са разделени на приблизително две равни части – 47 и 45%. Интересна картина се очертава в мненията за това на какво трябва да наблегне България, за да се рекламира посредством председателството на ЕС.

Кунева: Наесен ще сме наясно колко ще ни струва председателството на ЕС

Прогнозният бюджет за Българското председателство на Съвета на ЕС ще бъде готов през есента. Той ще се основава на анализите за логист...

Двете опции, които набират най-много посочвания, са всъщност дадености – природата (32%) или българската история (27%). В по-малка степен се избират опции като квалифицираната работна ръка у нас, възможностите за бизнес, културата и изкуствата. Вероятно тук се проявява и традиционното разбиране за България най-вече като туристическа страна.

Липсата на увереност в сегашните възможности на страната е пряко следствие от традиционно ниското доверие в националните институции и преобладаващия на различни нива песимизъм. Проучването доказва необходимостта от бързи управленски действия по темата, както и от мащабна информационна кампания, която би могла в оставащите години до председателството да промени тенденциите, е изводът на социолозите.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com