85 съдилища нямат средства за издръжка, ВСС поиска по-голям бюджет за съдебната власт

13735
85 съдилища нямат средства за издръжка, ВСС поиска по-голям бюджет за съдебната власт
Снимка: БГНЕС

Близо 85 съдилища в България нямат достатъчни средства за издръжка, която включва ток, вода, разплащане на вещи лица и съдебни заседатели. Очаква се броят на тези съдилища да се увеличи. Недостигът на средства за издръжка би довел до блокиране на самия правораздавателен процес. Това заяви представляващият Висшия съдебен съвет (ВСС) Соня Найденова, която представи отчет за дейността на съвета за второто тримесечие на 2014 г., предаде БГНЕС.

Средствата за издръжка на съдилищата още в самото начало показаха, че тази година те разполагат с половината от парите за издръжка, които са имали миналата година. Показаното нежелание за корекция на бюджета на ВСС както по отношение парите за издръжка ни поставя в една доста трудна ситуация, категорична бе Найденова.

Именно недостигът на средства е причината ВСС да поиска увеличение бюджета на съдебната власт с 19,3 млн. лева. Недостигът се отнася до изплащане на обезщетения по Закона за съдебната власт, обезщетения по Кодекса на труда, средства за издръжка, възнаграждения, социални осигуровки за кандидатите за младши съдии и прокурори по време на обучението.

Основна цел през отчетения период е била постигане на относително равномерно натоварване, което е било извършено чрез оптимизиране на щатовете в съдебната система. За целта 14 бройки за длъжността следовател са били съкратени и разкрити за прокурори в Софийска градска прокуратура.

Акцентира се и върху изготвяне на обективна норма за натовареността на органите на съдебната власт-поредица от анализи, които са довели до минимални прагове на работно натоварване на председателите на съдилищата и техните заместници. Имало е преструктуриране на администрацията във ВСС с цел подобряване на работата на съвета, обясни Найденова.

118 преписки са разгледани от Етичната комисия във ВСС и са отворени 4 кутии от антикорупционните кутии. Комисията е изготвила 114 становища. За периода е имало 12 дисциплинарни производства, от тях 11 са били по предложение на административни ръководители, а едно-по предложение на членове на ВСС. Общо 10 дисциплинарни производства са приключени, от които едно е било с понижаване от длъжност, а две с намаляване на заплатата и едно с порицание.

На пресконференцията днес стана ясно, че ВСС вече има и профил в социалната мрежа.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com