85 язовира из цяла България в предаварийно състояние

18905
85 язовира из цяла България в предаварийно състояние
Снимка: БГНЕС

Общо 85 язовира на територията на страната ни са в тежко предааварийно състояние, съобщават от Министерството на околната среда и водите (МОСВ).

2014 г. премина под знака на фатални наводнения, които взеха жертви, оставиха без дом десетки хора и промениха много съдби. Ясно е, че не само климатичните промени и обилните валежи са причината за тези бедствия. За съжаление, все още няма адекватен механизъм за действие в посока превенция срещу подобен тип бедствия.

Язовирите в Шуменско се изпускат за осигуряване на обем

10 язовира в област Шумен се изпускат с цел осигуряване на свободен обем. Информацията съобщи старши експертът "Контрол" в Басейнова ди...

Опасните водни басейни, попаднали в списъка на МОСВ, са разположени на цялата територия на страната. При първи по-обилни валежи те могат да предизвикат сериозни наводнения. Рекордът за най-голям брой проблемни язовири държи област Плевен.

Според експерти продължава липсата на координация между институциите. Освен неподдържаните язовири, проблем остават и непочистените реки и речни корита.

Подобрения се правят, но на парче, а обща база данни, която да предоставя възможност за мониторинг на всички съоръжения, свързани с водната инфраструктура, в страната - няма. Липсва и единно звено, което да контролира цялостната водна мрежа, съобщи News7.

В България има приблизително 3000 язовира. Отговорността за стопанисването им е разпокъсана. Над 2200 от тях са собственост на общините, които поради недостиг на средства не успяват да ги поддържат добре. Част от тях са отдадени на концесия.

25 опасни язовира има в Ловешко

25 са потенциално опасните язовири в Ловешка област. Това е установила комисия, назначена от областния управител Милко Недялков. Комиси...

От друга страна дружеството "Напоителни системи" към Министерство на земеделието и храните стопанисва около 190 язовира, а под контрола на предприятието "Язовири и каскади" към Министерство на икономиката са над 30 големи стратегически водоема.

Друга част от тези съоръжения се стопанисват от някои ВиК-дружества. Немалка част от язовирите, над 260, са с неясна собственост.

Ясно е само, че липсва единен контролен орган, общ мониторинг и водностопански кадастър, а мерки за защита от наводнения почти няма.

За решаване на този фундаментален за сигурността на населението казус към момента не се прави почти нищо. Никой не работи за организиране на безпроблемното стопанисване на водоемите в страната – ето защо и реалната опасност от наводнения в страната продължава да е в сила.

В Смолянско няма прелели реки и язовири след последните дъждове

След дъждовете от изминалото денонощие в област Смолян не са получени сигнали на тел 112 за произшествия или повишаване на нивата на ре...

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com