8000 миньори от мини "Марица-Изток" в стачна готовност

25361
8000 миньори от мини "Марица-Изток" в стачна готовност
Снимка: Getty Images / Guliver

Осем хиляди миньори от мини „Марица-Изток” са в стачна готовност. Това каза на пресконференция в Пловдив, Валентин Никифоров, вицепрезидент на КНСБ, предаде "Фокус".

Те са изразили готовност за започване на процедури за синдикални действия във връзка с факта, че НЕК дължи на дружеството мини „Марица - Изток” - 200 милиона лева, което дава основание за сериозно безпокойство сред работещите там, особено през зимата. Валентин Никифоров апелира да се вземе бързо политическо решение за системата на НЕК, тъй като миньорите са готови да започнат митинги и стачки.

Ще палим паркета през зимата - "Марица Изток 2" закъса страшно

Само за девет месеца от началото на годината „Марица Изток 2” има 17 млн. лева загуба. Това заяви председателят на КНСБ Пла...

„Трябва да бъде подписано споразумение за спазване на графиците за изплащане на заплатите, затова е поискана спешна среща още утре със заместник-министъра на енергетиката, който е и председател на БЕХ. Синдикатите настояват за общи заседания между енергетици, миньори, работодатели, министерства, НЕК и БЕХ за решаване на проблема. От отсрещната страна е произведена енергията, тя е продадена от НЕК и няма как миньорите да чакат за заплатите си, твърдят от синдиката. Затова са в готовност за стачни действия”, каза Никифоров.

Готовност за стачни действия от понеделник заявиха и миньорите от Мина „Черно море” – Бургас. 40 души от тях вече бяха под земята през месец септември. Сега отново плашат да останат под земята, тъй като от септември досега те отново са без заплати. В нарочна декларация до министъра и отговорните институции те уведомяват за готовността си за стачка.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com