78 язовира са в предаварийно състояние

9805
78 язовира са в предаварийно състояние
Снимка: БГНЕС

268 язовира са с неопределена собственост. Това заяви министърът на околната среда и водите Ивелина Василева на брифинг в Министерски съвет, предаде „Фокус”.

„Към настоящия момент са установени 78 язовира, които са в предаварийно състояние”, добави тя. Василева уточни, че що се отнася до спешното извеждане на тези язовири, 500 000 лева ще бъдат предоставени на Министерство на земеделието и храните и в частност на „Напоителни системи”, които да извършат необходимите действие по извеждане на язовирите в аварийно и предаварийно състояние.

Борисов: МС ще заседава извънредно заради язовирите в понеделник

В понеделник ще има извънредно заседание на Министерския съвет. Това заяви премиерът Бойко Борисов по време на парламентарния контрол в...

Министър Василева посочи, че съгласно националната стратегия за развитие на водния сектор, трябва да има ясен собственик, оператор и единен контролен орган, който да осъществява контрол по състоянието на сектора. „По време на 42-то Народно събрание група народни представители от ГЕРБ внесохме предложение за промяна в Закона за водите”, посочи тя, с който се има пълна готовност да се регламентира ясно собствеността и оператора, но не е бил приет в последствие.

Главен комисар Николай Николов, по отношение на язовирите в аварийно и предаварийно състояние уточни, че не всички от тези 78 язовира са пряка заплаха за живота на хората, а до края на седмицата ще бъдат представени и докладите на областните управители.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com