737 деца от домовете са били осиновени през миналата година

19296
737 деца от домовете са били осиновени през миналата година
Снимка: Thinkstock

Затварянето на домовете за деца без родители и предлагането на алтернативна грижа започна през 2010 година. Над 3200 деца са вписани в регистъра за осиновяване. За миналата година са осиновени само 737.

За по-малко изоставени деца у нас работи и екипът на Фондация "За нашите деца".

Осигуряват заплатите на хематолозите с парите на домовете за сираци

3,2 милиона лева за децата в риск ще бъдат отклонени за финансирането на кръвните центрове. За това алармираха от Националната мрежа на...

В интервю за предаването "Хоризонт до обед" социалният работник Петя Яначкова обясни проблемните групи на майки, изоставящи децата си: "Проблемните групи майки са малолетни, непълнолетни майки с недостатъчна психическа зрялост, за да бъдат родители. Това са и многодетните майки, на които не достигат сили да отглеждат още едно дете. Майки с психична болест, които се нуждаят от лечение. Също и зависимите майки с всичките особености на наркозависимите. Майки с лична история на деца, израсли в Домове за деца, лишени от родителска грижа. Самотните майки, майките с увреждания, зависими от чужда помощ и грижа, социално слабите майки и т.н".

Често организацията се случва да се изправи пред тежки случаи на майки, които са комбинация от рисковите групи. Има още една група майки, при които дилемата да приемът или да изоставят бебето си е особено драматична – майките, родили деца с увреждания. Там рискът от изоставяне е много висок.

Яначкова обясни: "Повечето от случаите няма връзка с липса на родителски умения. Голяма част от случаите на деца с вродени увреждания, децата са били заченати с любов, желание, родени от планирани бременности. Трудността да се вземе решение идва от това, че майката преживява траур по загубата на желаното дете. Ние полагаме усилия отношението към родилката да не е осъдително".

Ако майката все пак вземе решение детето да бъде изоставяно, административно пътят на бебето и решението за съдбата му преминава през органите по закрила на детето. Отделите имат делегирана от закона власт да наложат съответната мярка за неговата закрила.

Осиновяване в България - мисия невъзможна

Търговията с деца, трафикът на хората е нещо, на което се обръща голямо внимание в Европа. Това заявяват Патрик и Стефка Камчева &ndash...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com