70% от родители у нас искат премахване на подоходния критерий за детските надбавки

7369
70% от родители у нас искат премахване на подоходния критерий за детските надбавки
Снимка: Getty Images / Guliver

Повече от 90% от родителите у нас са недоволни от държавната политика за семействата. Това показва проучване на Института за изследване на населението и човека при БАН и неправителствени организации.

Едно от основните недоволства на българите с деца е свързано с детските надбавки. Над 70 на сто от родителите са на мнение, че всички деца трябва да получават такива независимо от доходите в семейството. В момента има подоходен критерий и надбавки се получават в семейства, в които месечният доход на човек е до 350 лева, припомня БТВ.

Искат незаконно пари от родители за училищни ремонти

Навсякъде във Варна и областта ремонтите в училищата са приключили навреме и учебната година ще започне нормално. Това уверение даде пр...

Проучването отчита още, че ако трябва да избират кое е по-важно - да получат повече пари или повече социални услуги в помощ за отглеждането на децата, родителите избират парите. За 67 на сто от семействата с деца материалното стимулиране е по-важно.

От БАН отчитат, че родителите в малкия и големия град решават по различен начин проблемите с децата и семейството.

„Основните проблеми на семействата в малките градове са свързани с ниските доходи, докато при родителите, които живеят в големите градове, основните проблеми са освен доходите и достъпът до детски заведения”, посочи доц.д-р Елица Димитрова от Института за изследване на населението и човека при БАН.

В София за последните 6 години са построени 80 детски градини и ясли и са разкрити над 13 000 места, но въпреки това хиляди деца остават извън забавачниците.

Фандъкова: Средно на година в София се строят 9 - 10 детски градини

За последните години, откакто започнахме програмата с интензивното мащабно строителство на детски градини, сме построили 80 нови сгради...

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com