70 къщи в Мизия са негодни за живеене, ще бъде изградено фургонно селище

24374
70 къщи в Мизия са негодни за живеене, ще бъде изградено фургонно селище
Снимка: БГНЕС

Тежка есен ни очаква в Мизия, а най-вероятно още по-тежка ще и зимата, каза Николай Нековски, заместник-кмет на Мизия. Той посочи, че от сега проверените 416 имота има около 70 къщи, в които изобщо не може да се живее, като са останали да се проверяват още 250 имота.

206 къщи са оценени с жълта точка – т.е. необходим е тотален ремонт, за да бъдат годни за живеене.

Мизия има нужда от доброволци, вода и транспорт

Почти две седмици след опустошителните наводнения в Мизия, хората изпитват остра нужда от помощ, транспорт за покъщнината си и бутили...

От проверените имоти само 53 са годни за живеене и то след изсушаване, след изхвърляне на цялата покъщина може да се живее в тях.

В проверените 416 имота живеят 1165 души.

Николай Нековски обяви още, че ще бъде изградено фургонно селище в Мизия, за което трябва да се изгради и съответната инфраструктура.

„Мястото на това фургонно селище трябва да бъде подготвено – да бъде валирано, циментирано, да се изгради канал за мръсната вода, да се прекара ел.мрежа , да се изгради огради и да се наеме охрана на това селище”, допълни Нековски. Във фургонното селище ще бъдат настанени и семейства с деца. Фургоните, които сега са докарани в Мизия са чисто нови и предлагат всички удобства, уточнява заместник-кметът.

Водата в Мизия е годна за битови нужди, но не и за пиене

Водата в Мизия вече е годна за миене, пране и къпане, но все още не може да се употребява за пиене. От началото на седмицата няколко ...

„Много ще бъдат желаещите да се настанят в това фургонно селище, но ние ще настаним там нуждаещите се”, категоричен е Наковски. Приоритетите пред общинската управа в Мизия са – изчистване на града, направа на фургонното селище и откриване на учебната година.

От Кризисния щаб съобщиха по-рано, че подпочвени води избиват отново в много от отводнените къщи, а повторното отводняване може да засегне конструкцията им. Хората подписват декларации, че са предупредени за това преди домовете им да бъдат принудително отводнени.

Шест камиона и три фадроми извозват покъщнината от засегнатите места, но процедурата е бавна и много собственици се чудят как и къде да я транспортират на собствени разноски. В момента тя е струпана по улиците на града. 28 доброволци са пристигнали днес на помощ на жителите на Мизия, но има нужда от още, казват хората там.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com