7 нови процедури за 326 млн. лв. ще бъдат обявени по ОП "Околна среда"

4000
7 нови процедури за 326 млн. лв. ще бъдат обявени по ОП "Околна среда"
Снимка: БГНЕС

Предстои обявяването на 7 нови процедури по ОП „Околна среда 2014-2020“ на стойност 326 млн. лв. Това обяви министърът на околната среда и водите Ивелина Василева пред участниците в третото заседание на Комитета за наблюдение, съобщиха от Министерството на околната среда и водите (МОСВ).

Членовете на обществения орган за наблюдение през новия програмен период обсъждат методологията и критериите за оценка на проектите, които ще бъдат подавани по тези процедури.

В няколко язовира се извършва контролирано изпускане на водата

В няколко язовира в Черноморския район се извършва контролирано изпускане на водите, за да се подготвят да поемат допълнителните коли...

"До този момент са обявени 3 процедури, постъпи и първият проект – предложението на Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) за разработване на регионалните прединвестиционни проучвания“, каза Василева. Тя припомни, че до края на годината ще бъдат отправени покани към бенефициенти за подаване на проектни предложения на обща стойност над 1 млрд. лв.

Тя заяви, че значението на процедурите, предмет на работата на Комитета. „Много важни са т. нар. фазирани проекти. Това са забавените проекти и сега ще може да бъдат довършени със средства от новия програмен период. Това ще осигури плавен преход от старата към новата програма“, посочи министърът.

По отношение на превенцията от наводнения и свлачища тя открои поканата, която ще бъде отправена към ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“ за изграждане на 6 регионални центъра за реакция при бедствия и кризи. От голямо значение е изграждането на интегрираната система за управление на водите в реално време. Дейностите по проекта са в напреднала фаза – разработена е тръжната документация, предстои да се одобрят критериите и да се обяви поканата към бенефициента – Главна дирекция „Управление на водите“ в МОСВ.

Министърът информира членовете на Комитета за напредъка по ОП „Околна среда 2007-2013“. „В момента тече изключително напрегнат процес на строителство, защото до края на октомври то трябва да приключи. Много проекти вече завършват – предстои да се открият регионалната система за управление на отпадъци в Перник, пречиствателната станция на Нови Пазар, готова е и пречиствателната станция на Карлово. Плащанията по ОПОС са вече над 3,29 млрд. лв. Това е 98% от ресурса на програмата, което е сериозен напредък и показва, че ключът към положителните резултати са доброто планиране и съвместната работа с бенефициентите“, посочи Василева.

Забавени европроекти ще бъдат спасявани с пари от новите програми

Забавени проекти, които трябваше да бъдат завършени с европари от приключващия програмен период, ще бъдат спасявани с ресурси от новия ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com