69-годишен мъж съди НОИ за 950 000 лв.

10574
69-годишен мъж съди НОИ за 950 000 лв.
Снимка: БГНЕС

69-годишен мъж съди Националния осигурителен институт (НОИ) за 950 000 лева, информира БНТ.

Костадин Костадинов от Полски Тръмбеш от една година води съдебна битка и твърди, че държавната институция е загубила или укрила част от трудовия му стаж и заради това той не получава пенсия. 

НОИ и НАП интегрират системите си за електронно обслужване

На 30 юни 2015 г. Националният осигурителен институт (НОИ) и Национална агенция за приходите (НАП) подписаха споразумение за взаимодейс...

Той живее със сина си в голям недоимък. На 69 години мъжът няма пенсия и твърди, че затова е виновен Националният осигурителен институт. Костадинов разказва, че през годините е работил като стругар, леяр, шлосер, монтажник. От 2003 година е безработен. 

"От първа, втора и трета категория стаж имам 37 години и 8 месеца в трудовите книжки. Това според кои изчисления? – Реалните, при проверките на документите! Дойде време и разбрах, че има програма за трайна безработица и си подадох молбата на 13.04.2009 година при НОИ!", казва Костадин Костадинов. Мъжът твърди, че още тогава е имал право да се пенсионира.

От Националния осигурителен институт обаче изчисляват друго. Петя Йорданова, директор на ТП-НОИ-Велико Търново: „Лицето е представило два пъти документи в рамките на два месеца. Документите, които представя първия път, носят дори по-голям недостиг на осигурителен стаж!“ 

Костадинов обаче казва: „Те изчисляват 33 години, 6 месеца и 4 дни съм имал трудов стаж, а недостиг на трудов стаж - 3 години, 11 месеца и 15 дни, което реално е невярно това нещо!“ 

От НОИ одобряват само програмата за трайна безработица на Костадин. Чрез нея мъжът натрупва допълнителен трудов стаж и през 2010 година вече има право да получава пенсия в размер на 195 лева. 

НОИ с 4 нови електронни услуги от 1 юли

Националният осигурителен институт (НОИ) допълва списъка си с електронни услуги от днес с четири нови възможности за заявяване на адм...

"И когато ми излезе решението за пенсията, видях каква е грешката – във втория осигурителен стаж са писали 10 години, 11 месеца и 11 дни, а то е 11 години и 7 месеца трябва да е, т.е. с 1 година и 15 дни ме ощетяват!", казва обаче мъжът.

Разликата обаче Костадин има само на бележка, написана от него на ръка. 

Директорът на ТП-НОИ-Велико Търново заяви в тази връзка: "До момента г-н Костадинов не е представял никакъв опис на стаж, който да бъде сверен с нашия опис, да се отчете има ли разлики, ако има, къде са!” 

"Единият вариант е г-н Костадинов да не е представил всички документи, когато е депозирал заявлението за пенсия. Другият вариант, който допускаме, че може да се получи това разминаване в стажа, е за допусната от негова страна грешка, която може да му обясним след като представи всички документи, придружени със заявление за преразглеждане на пенсия!", каза от своя страна Марчела Делчева от отдел „Пенсии“ НОИ-Велико Търново.

Досега Костадин е загубил две дела, тъй като съдът проверил само документите, заверени в НОИ, а не написаните от него бележки. От 2012 година мъжът доброволно се отказал от изчислената му от института пенсия. Той обаче рискува да загуби и нея, ако до края на годината не подаде заявление за възобновяването й.

Калфин: Не отстъпвам от искането си за пенсионната възраст на военни и полицаи

Няма да отстъпя от искането си за въвеждане на възраст за пенсиониране на военните и полицаите. Това заяви министърът на труда и социал...

Мъжът е решен да търси справедливост и да се обърне към Европейския съд за правата на човека.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com