667 е точният брой на наводнените къщи при бедствието в Мизия и Крушовица

12628
667 е точният брой на наводнените къщи при бедствието в Мизия и Крушовица
Снимка: БГНЕС

Общо 667 къщи са наводнени при бедствието в Мизия и Крушовица,причинено на 2 август от придошлите води на река Скът, съобщи кметът на общината Виолин Крушовенски.

От наводнението са срутени 27 сгради в Мизия, а от общия брой 667 са определени за събаряне в града и 16- в селото, тъй като са опасни за живеене, допълни той. На основен ремонт подлежат 302 къщи в Мизия, а 45 - в Крушовица, всички останали сгради подлежат на текущ ремонт, според оценката на експертите.

В "Аспарухово" тепърва чистят каналите-дерета, които допринесоха за наводнението

В момента тече процедура по изготвянето на заявките и количествено-стойностна сметка (КСС) по възлагането на дейностите за почистване н...

До момента недостъпни за оценка на щетите са 16 къщи в града. При бедствието са засегнати двете училища, детска градина и здравна служба в града, които се намират в залетите с вода квартали,каза още кметът. Засегнати са над 1 300 жители на Мизия и Крушовица, по-голямата част от които са в града, две трети от територията на който бе залята от водите на придошлата река.

Днес стотина жители на Мизия протестираха пред общината и разговаряха с кмета Виолин Крушовенски и ръководството на общината. Исканията им са за по-бързи действия от институциите иреална оценка на щетите по домовете им заради предстоящата зима. Тази вечер в Мизия ще се състои общоградско събрание, на което да бъдат представени както първоначалните оценки на щетите, така и проблемите, пред които са изправени жителите награда, като се потърси решение, посочи кметът на общината.

Според него е необходима законодателна промяна при компенсиране на щетите при природно бедствие.

 

Само 125 от 600 наводнени къщи в Мизия стават за живеене

Едва 125 къщи от общо 600 наводнени в град Мизия са годни за живеене след почистване и дизенфекция. 103 вече са рухнали или са за събар...

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com