660 загинали и над 8000 ранени в катастрофи през 2014 г.

8980
660 загинали и над 8000 ранени в катастрофи през 2014 г.
Снимка: БГНЕС

При тежки пътни произшествия в страната през 2014 година са загинали 660 граждани, а 8193 са получили различни наранявания, съобщи на кръгла маса в Добрич по безопасност на движението Алекси Кесяков, секретар на Държавно-обществената консултативна комисия по проблемите на безопасността на движението по пътищата, предаде БТА.

По думите му сред изгубилите живота си 33 са деца и младежи до 18-годишна възраст, а сред ранените най-младите граждани надхвърлят 1050. В катастрофите най-много са убитите шофьори - 325, следвани от пътниците - 176, и пешеходците - 156.

620 души са загинали в катастрофи от януари до ноември

620 души са загинали във войната по пътищата за първите 11 месеца на 2014 г. Това е с 20 души повече в сравнение със същия период на ми...

Две трети от злополуките са станали в населени места, а 40 на сто от жертвите са загинали в тъмната част на денонощието, според статистиката.

Всеки трети загинал е претърпял катастрофа на завой, посочи секретарят на държавно-обществената комисия. Кесяков коментира, че в много европейски страни шофьорите се включват в допълнителни обучения за справяне в критични ситуации. Той посочи, че безопасността на движението по пътищата може да се повиши и с прости и евтини способи като допълнителната маркировка преди пешеходна пътека на платното. Изписването на пътната настилка преди зебрата "Погледни надясно", "Погледни наляво", "Училище" може да насърчи и шофьори, и пешеходци да бъдат по-внимателни, каза Алекси Кесяков.

Кръглата маса, организирана от общината и сертифицираща компания в управлението на безопасността на движението по пътищата, събра представители на превозвачи, пътни полицаи, директори на училища.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com