66% от всички бежанци са настанени в София

2894
66% от всички бежанци са настанени в София

Следващите места, където ще се настаняват бежанци, ще бъдат извън София, те ще бъдат в Момчилград и Харманли, заяви заместник-министърът на вътрешните работи Васил Маринов по време на извънредното заседание на Столичния общински съвет, на което се обсъжда проблемът с бежанците в столицата, предаде БГНЕС.

В момента 66 % от всички бежанци са настанени на територията на София. Идеята е тези, които ще идват за в бъдеще, да се настаняват в поделения, близо до границата, обясни заместник-министър Маринов. Той напомни, че, когато едно лице получи статут на бежанец, никой не може да го задължи да стои където и да е. Няма гаранция, че след като получат статут на бежанци, тези хора няма да се насочат към големите градове, за да търсят работа, коментира той.

"През август месец бяхме изправени пред кризисна ситуация, от февруари до август, когато ни заля голямата вълна, държавата не беше направила нищо за подготвянето на капацитети за настаняване", коментира Маринов. 3860 са преминалите незаконно границата сирийски граждани,около 2000 от тях са жени и деца, съобщи той.

Заместник-министър Васил Маринов обясни, че не сирийците създават проблеми за сигурността в столицата. През 2012 г. само 9 престъпления са извършени от сирийски граждани, от началото на 2013 само 6 престъпления са извършени от сирийци. От БЧК са обяснили, че могат да предоставят продукти, но някъде тези продукти трябва да се сготвят.

В началото на извънредното заседание столичният кмет Йорданка Фандъкова настоя за по-добра координация между Столична община и правителството по отношение на мерките, които се предприемат за справяне с бежанската вълна у нас. Фандъкова напомни, че през септември с решение на правителството бяха разкрити два нови центъра за настаняване на бежанци, които търсят закрила, в София. "Това не бе съгласувано предварително с общината", коментира тя. "Това, за което настоявам, е да се осигури по-голяма сигурност в града. Освен да мислим за настаняването, искам да мислим и за това, което се случва с тях след получаването им на статут та бежанци, за организирането и контролирането на настаняването на външни адреси", каза още тя.

По време на самото заседание председателят на комисията по обществен ред и сигурност, общинският съветник от ГЕРБ Татяна Георгиева поиска повече на територията на София да не се откриват центрове за бежанци.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com