60 досъдебни производства след изборите

3133
60 досъдебни производства след изборите

Към настоящия момент в страната са образували 60 досъдебни производства по повод предсрочните парламентарни избори, съобщиха от прокуратурата, предаде БГНЕС.

12 производства са заведени като бързи и незабавни. Едно, от които е приключено в срок от 24 часа със споразумение, за престъпление по чл.167 ал.2, вр. чл.26 ал.1 от Наказателния кодекс. На лицето е наложено и е приведено в изпълнение наказание 5 месеца лишаване от свобода при първоначален "строг" режим, както и наказание "глоба" – 10000 лева (РС-Плевен).

За организиране даване или предлагане на имотна облага на различни лица, с цел да ги склони да упражнят избирателното си право в полза на определена политическа партия или кандидат (чл. 167ал.3 НК) са водени 11 досъдебни производства.

За образуване на престъпна група по смисъла на чл.169 г. НК с цел извършване на престъпления против политическите права на гражданите са водени 3 досъдебни производства, едно, от които е водено и с оглед чл.282 НК.

На две от обвиняемите лица са наложени мерки за неотклонение "задържане под стража". 5 са досъдебните производства са водени за други престъпления от общ характер (чл.143 ал.1; чл.144 ал.3; чл.216; чл.309 ал.1; чл.325 Наказателния кодекс).

Отделно, компетентните прокуратури са започнали 485 проверки по сигнали от граждани, държавни органи и институции, медии, включително чрез самосезиране във връзка с телевизионни предавания и др.

Проверките са извършват във възможно най-кратки срокове, поради което към момента вече са приключени и прекратени 325 - поради липса на достатъчно данни, които позволяват да се направи основателно предположение за извършено престъпление от общ характер. Работата по досъдебните производства и преписки продължава.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com