60 деца от социални домове ще бъдат настанени в нови центрове от семеен тип в Добрич

9800
60 деца от социални домове ще бъдат настанени в нови центрове от семеен тип в Добрич
Снимка: Thinkstock/Guliver

Близо 60 деца от социални домове в страната ще бъдат настанени в откритите днес четири центъра от семеен тип в Добрич. Едноетажните жилищни сгради са изградени с инвестиция от2 678 000 лева по оперативната програма "Регионално развитие", съобщи кметът на Добрич Детелина Николова.

Тя добави, че проектът е част от усилията на общината за изграждане на ефективна социална инфраструктура, която да даде възможност на децата да растат в среда близка до домашната.

Трагедия в Добрич! Младеж уби баща си и рани тежко майка си

18-годишен уби в коридорите на болницата в Добрич баща си и рани смъртоносно майка си, информира "Стандарт". За случая потвърдиха и от ...

Заместник-областният управител Исмет Абил посочи, че с откриването на новите центрове се цели да бъде постигната трайна замяна на институционалните грижи за деца с увреждания с нови алтернативни услуги. В Добричка област 625 деца и младежи се нуждаят от специална подкрепа, като от тях 130 живеят в областния град.Всяка от новооткритите жилищни сгради разполага с по шест спални, кухня, дневна за общи занимания, санитарни помещения и голям двор.

Очаква се първите обитатели да бъдат настанени през октомври като вероятно най-много деца ще постъпят от Дома за деца и младежи с умствена изостаналост в село Крушари и от Дома за медико-социални грижи в Добрич. За настанените в центровете ще се грижат 45 социални работници, психолози, педагози и други специалисти, казаха от общината.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com