6 дунавски острова са под вода

27499
6 дунавски острова са под вода

6 острова във видинския участък на река Дунав са залети. Под вода са островите Кошава, Кутово, Безименен, Богдан-Сечен, островите Голям Близнак и Малък Близнак. Под вода е и кеят на село Арчар, съобщава БГНЕС.

Централният оперативен щаб: Няма опасност от наводнение в българския участък на Дунав

Пожарникари и спасители извършват непрекъснат мониторинг на критичните точки край Видим, Лом и Никопол. Въведени са в действие облас...

Независимо от това обаче нивото на реката не е критично, предаде Стандарт нюз.

Пожарникари и спасители извършват непрекъснат мониторинг на критичните точки край Видим, Лом и Никопол. Въведени са в действие областните и общинските планове за защита при наводнение. Предприети са всички необходими действия за укрепване, подсилване и надграждане на дигите в района. Осигурени са над 5000 чувала с пясък, а на западния кей в Лом е издигната временна дига от циментови блокчета.

Нивото на реката леко е спаднало и при Ново село, в момента там е 734 см. Ние сме зависими от шлюзовете при Железни врата. Там се следи обстановката и се изпуска вода, така че за българския участък засега няма опасност. Все пак положението не е много спокойно, тъй като притоците в Унгария и Сърбия са на доста високи нива и се очаква да достигнат до нашия участък след около 3 дни. Продължаваме да следим нивата, уточнияват от Хидрометеорологичната служба.

Продължава мисията на българските пожарникари и спасители в Сърбия. Екипите действат в района на градовете Ягодина и Парачин. Основната им задача е да отводняват ел. станции, трафопостове и други съоръжения, с цел възстановяване на електрозахранването в района. В момента се извършва укрепване на дигите по поречието на река Морава, като българската група има готовност да извърши евакуация на населението, при необходимост. Всички български пожарникари и спасители са в добро здравословно състояние.

Дунав заля най-ниските части на пристанището в Лом

С 54 сантиметра се е покачило през последното денонощие нивото на река Дунав при Лом и е достигнало 824 сантиметра. Залети са най-н...

Румънските гранични власти няма да пропускат леки превозни средства и микробуси, влизащи през пристанището в Бекет. Причината е високото ниво на река Дунав в този участък. Забраната не важи за автобуси и тежкотоварни автомобили, съобщиха от МВР.

Според Централния оперативен щаб към ГД "Пожарна безопасност и защита на населението" няма непосредствена опасност от наводнение в българския участък на река Дунав и не се налага въвеждането на Националния план за защита при бедствия в частта защита при наводнения. Щабът ще предложи на българското правителство да бъде предоставена помощ от одеяла и палатки на Босна и Херцеговина.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com