53% готови да гласуват на референдума

9352
53% готови да гласуват на референдума

Приблизително 53% от българските граждани имащи право на глас изразяват готовност да дадат своя глас на предстоящия референдум. Това показват данните от социологическо проучване на общественото мнение на агенция „Сова Харис".

Изследването е проведено в периода 14 - 19 декември. На 27 януари 2013 г. ще се проведе първият национален референдум в България след началото на Прехода от социализъм към демокрация и пазарна икономика. След поредица корекции въпросът, на който пълнолетните български граждани трябва да отговорят, е следният: „Да се развива ли ядрената енергетика в Република България чрез изграждане на нова ядрена електроцентрала?".

Въз основа на актуалните данни на Националния статистически институт (НСИ) от националното преброяване от агенцията отчитат, че пълнолетното население на страната е почти 6,2 милиона души ( 6 179 026 ).

Съдейки по данните от настоящото социологическо проучване, приблизително 53% от пълнолетните български граждани изразяват готовност да дадат своя глас на предстоящия референдум. Това са около 3.26 милиона граждани. Ако тези данни се потвърдят на предстоящия референдум, резултатът от него няма да бъде валиден, тъй като в него трябва да участват поне 4 345 450 гласоподаватели - толкова, колкото са гласували на последните парламентарни избори през 2009 година, заключават от "Сова Харис".

В изследването прави впечатление, че близо 27% от пълнолетното население на страната се колебае дали да гласува на предстоящия референдум. Ако информационната кампания за ползата от референдума даде положителни резултати, делът на хората, които биха гласували, би могъл да се увеличи.

Изтича срокът за молбите за гласуване по настоящ адрес

Днес изтича крайният срок, в който могат да се подават молби за гласуване по настоящ адрес на референдума за развитие на ядрената енерг...

Редактор: Е. Гигова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com