40% от българите живеят в бедност или риск от бедност

21970
40% от българите живеят в бедност или риск от бедност

40% от сънародниците ни са в риск от бедност или вече живеят в бедност. Това съобщи в Стара Загора вицепремиерът и социален министър Ивайло Калфин. Данните, които цетира са част от доклад на Световната банка, който се очаква да бъде оповестен официално през слeдващите дни.

В момента бедните българи са 18% от населението, докато по същата методика е изчислено, че през 2009 г. са били 16,5%. Вицепремиерът още веднъж припомни, че страната се нуждае спешно от социална реформа.

Вноските за пенсия могат да се вдигат с 0,5% годишно, смята Калфин

Вицепремиерът и министър на социалната политика Ивайло Калфин заяви, че осигурителните вноски за пенсия могат да нарастват с половин пр...

В плановете на неговото министерство е до февруари да внесе в парламента промени в законите за семейните помощи.

"Целта ни е да подпомагаме отговорните родители, като предоставяме помощта в натура или под формата на конкретни услуги, които да достигнат директно до детето и да са полезни за него", заяви Калфин. По думите му децата могат да бъдат включвани в градини, като таксите да се поемат от държавата, вместо да се отпускат помощи на родителите, пише "Труд".

"Ще опитаме да насочим цялата система за подпомагане към детето, вместо към родителите. Не може детето да бъде средство за допълнителни доходи", каза още социалният министър. Той се закани до края на март да приключи и обсъждането на промените в пенсионната система работната гурпа. "Няма смисъл да се протака, всички въпроси са вече обсъждани и познати", каза вицепремиерът.

8 хил. младежи ще започнат работа като стажанти в различни фирми по европейската програма „Развитие на човешките ресурси” през новия програмен период.

Калфин: Пенсионната реформа няма да е готова до март

Пенсионната реформа няма да е готова до края на март въпреки обещанието на управляващите. От петък започват политически консултации, но...

"В момента разработваме и новите мерки. 60% от 2 млрд. и 136 млн. ще отидат за мерки за заетостта, а останалите – за борба с бедността и грижи за децата", каза още Калфин. Той добави, че Министерството на труда и социалната политика прави преглед и на Закона за семейните и детските помощи, информира БНР

В Стара Загора социалният министър се срещна с кмата Живко Тодоров и се запозна с проект на Българо-германския център за професионално обучение за работа с младежи в риск на пазара на труда.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com