3D карти предупреждават за наводнения

10684
3D карти предупреждават за наводнения
Снимка: БГНЕС

31 са местата в Източнобеломорски район със значителен потенциален риск от наводнения. Това стана ясно на заседание на Басейновия съвет към Басейнова дирекция за управление водите в Източнобеломорски район. За тях ще бъдат изработени триизмерни електронни карти.

Три от потенциално опасните места са по поречието на река Марица и нейните главни притоци в Пловдивска област. Те са определени на базата на проучвания на архивни и исторически материали за период от 50 години.

ЕС дава пари за механизми срещу наводнения на Западните Балкани

С донорската помощ от Европейската комисия (ЕК), Световната банка, Европейската централна банка и други световни финансови институции...

„Изучени са всички подобни минали явления. На тази база са определени потенциално рисковите от наводнения райони", обясни инж. Никола Кърнолски, директор и председател на Басейновия съвет.

Електронните карти ще бъдат готови до края на следващата година. Чрез тях ще се получава информация, която дава реална представа за евентуалните щети при определено ниво на водните басейни.

Към момента няма тревожно повишение на водните нива.

Директорът на Басейнова дирекция допълни, че опасните язовири в Пловдивска област са 63. Общините правят необходимото за изпълнение на предписанията, но проблемите възникват предимно от липсата на пари, коментира инж. Кърнолски, цитиран от Радио Пловдив.

МОСВ: Има риск от наводнения

Над цялата страна вали дъжд. По-значителни валежи се очакват привечер в Централна и Южна България, а през нощта и в Източна България,...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com