3800 души в момента са настанени в бежанските центрове

10445
3800 души в момента са настанени в бежанските центрове
Снимка: БГНЕС

Към момента в центровете за бежанци у нас са настанени 3800 души, от които 700 са получили статут на бежанци. Информацията съобщи днес председателят на Държавната агенция за бежанците /ДАБ/ Никола Казаков на медийния форум "Словото - път към Другия", посветен на интеграцията на бежанците.

Интеграцията е не само работа на една институция, а на цялото общество. В тази връзка Казаков призова за по-добра комуникация между медиите, институциите, ДАБ и неправителствените организации, за да бъде постигната по-голяма толерантност в обществото.

Базите на Агенцията за бежанците могат да се запълнят след 10 март

След 10 март е възможно да имаме пълно запълване на базите на агенцията – 600 души и повече. Това прогнозира новият-стар директор...

Вече има план за интеграция на хората, получили убежище в България. Основната роля в него имат общините - около 60%, информира БТА.

Цифрите са много важни, особено когато говорим за хората, които идват в Европа. Това каза Роналд Франсоа Вейл, представител за България на Върховния комисариат на ООН за бежанците. По думите му по-важно е да разберем, че зад цифрите не става дума за вълни от хора, а за отделни индивиди, които идват по свои собствени причини.

Вейл призова когато говорим за бежанците, да имаме предвид, че това са човешки същества, а не просто цифри.

Българският народ дълбоко в своята ценностна система е добър и милосърден, отбеляза Христо Григоров, председател на  Българския червен кръст /БЧК/. Той посочи, че не бива да се винят българите за негативните им нагласи, а трябва да се има предвид състоянието и социалния им статус, информира БТА.

Старият шеф на Агенцията за бежанците отново я оглави

Бившият шеф на Държавната агенция за бежанците Никола Казаков отново се връща на поста. Това реши правителството на днешното си редовно...

"В момента българинътне живее особено добре - с мизерни пенсии и мизерни заплати той съществува в един мизерен социален статус. Не трябва да се забравя, че 2,5 млн. българи напуснаха страната", припомни
Григоров. "В една такава не особено добра ситуация, с напълно разрушена икономика, идват хора, на които започва много активно да се помага. Но тук има един хуманитарен въпрос. Има чужденци, на които ние трябва да помагаме. Това са хора, насилствено изгонени от собствените им къщи", допълни шефът на БЧК.

Според него ключът за решаването на проблемите до голяма степен е в
изпращането на добри послания и за това от особено значение е приносът на медиите.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com