312 ще са секциите в чужбина за референдума, Турция поиска орязване на бройката й

4497
312 ще са секциите в чужбина за референдума, Турция поиска орязване на бройката й
Снимка: БГНЕС

Българите в чужбина ще могат да гласуват на референдума в 312 секционни избирателни комисии (СИК), рзаположени в 45 държави. Най-много ще има в САЩ, Испания и Германия, преддае Стандарт нюз.

Секциите в Турция ще бъдат само 21, докато на последните парламентарни избориброят им бе 136.

ЦИК разкрива най-много допълнителни секции за референдума в Великобритания, Испания и САЩ

Централната избирателна комисия (ЦИК) определи държавите, местата, както и броя на избирателните секции, които ще се образуват допълнит...

В ЦИК е постъпило писмо от Министерство на външните работи с грами от посолство на България в Анкара и актуализирано предложение на Генералното консулство на България в Истанбул по предложение на ръководителите на изселническите организации на територията на този консулски окръг и писмо на Федерация "Балгьоч" в Бурса, с което се предлага да се редуцират обявените места за гласуване в Турция като се уточняват местата за откриване и броя на секциите в тях, поради предстоящи избори в приемащата държава и невъзможност за оказване на логистично и административно съдействие.

Изборните секции в чужбина се определят въз основа на приетите и обработени заявления за гласуване извън страната (електронни и на хартиен носител), както и въз основа на предложения на ръководителите на дипломатическите и консулските представителства за образуване на секции на нови места за гласуване или за редуциране на обявените, посочват от ЦИК.

Ръководителят на дипломатическото представителство на България в Словения е предложил откриване на секция за гласуване в Любляна, поради проявен интерес на български граждани за гласуване в националния референдум на 25 октомври 2015г. Откриване на секции са поискали и за Мароко - Рабат, Хърватия - Загреб, както и за Сърбия - Белград.

Поради съображения за повишена опасност за сигурността на хората, секции няма да се откриват в Афганистан, Кабул, както и в Кандахар.

Какво трябва да знаете за референдума на 25 октомври?

На 25 октомври 2015 г. ще се проведе национален референдум за възможността да се гласува и дистанционно по електронен път при произвежд...

Решението на ЦИК подлежи на обжалване пред Върховния административен съд в тридневен срок от обявяването му.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Прогноза за времето - 27 април 2024 г. (събота)
Прогноза за времето - 27 април 2024 г. (събота)

Атмосферното налягане ще се повиши и ще е по-високо от средното за месеца, сочи прогнозата за времето за 27 април. Какви ще са температурите?  През...